Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne sviđa mu se presuda

Dodik po drugi put napao ICTY, optužio Inzka i aludirao na otcjepljenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik po drugi put je kritizirao oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a također se oštro obrušio na djelovanje međunarodne zajednice u BiH odnosno na aktualnog visokog predstavnika Valentina Inzka ponovo aludirajući i na mogućnost referenduma o otcjepljenju RS od BiH.

Presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom su Gotovina i Markač oslobođeni krivnje po optužnici za udruženi zločinački pothvat za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je dokaz da se "neprincipijelno postupa" vodeći se političkim, a ne pravnim načelima.

"To je sud skrojen samo da bi napravio krivnju za Srbe i s tom se činjenicom ne smijemo se pomiriti", kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banja Luci nakon što je ranije tijekom dana već ocijenio kako je ICTY donio ponižavajuću odluku za Srbe.

Upitao je kako je moguće da ICTY osudi generale Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji nisu ni bili na mjestima na kojima su počinjeni zločini, a da se Gotovinu oslobodi.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Rizik na Balkanu Američki obavještajci strahuju zbog Dodika: "Njegovi potezi mogu dovesti do nasilnih sukoba, mirovne snage bile bi nadvladane" Milorad Dodik Nema pomaka Vidno ljutit Dodik: "Razgovori koji su počeli u ponedjeljak ne vode nikamo. Svi su se vratili na početne pozicije"

>> PRATITE UŽIVO SPEKTAKULARAN DOČEK: GENERALI KONAČNO STIGLI U HRVATSKU!

"Sve to govori o međunarodnoj pravdi i strancima koji sjede i u BiH i po istom klišeju nastoje održati priču o krivnji Srba i RS-a", zaključio je Dodik obrušivši se pritom na visokog predstavnika međunarodne zajednice Inzka zbog njegova izvješća Vijeću sigurnosti UN-a u kojemu je ozbiljno upozorio na separatističko ponašanje vodstva Republike Srpske.

"To je klasična zamjena teza i podvala, svojstvena Inzku", izjavio je Dodik tvrdeći kako je problem BiH to što se ovlasti oduzimaju entitetima, a prenose na državu i to zahvaljujući djelovanju niza Inzkovih prethodnika. "Visoki predstavnik je manipulant i podmetač lažnih ocjena", kazao je Dodik.

U ljutitom tonu je zaključio kako sada čeka što će biti 2014. kada bi se u Škotskoj trebao provesti referendum o neovisnosti. "Točno je da čekamo što će se dogoditi u Škotskoj, no nemojte manipulirati kada će se to dogoditi u RS", poručio je Dodik ostavljajući otvorenom mogućnost referenduma o secesiji RS od BiH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene