Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrada "Dr. Ivan Šreter"

Odabrane najbolje nove hrvatske riječi: Znate li što su zapozorje, oznak i bilješkinja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Lipiku je u subotu 16. ožujka održana dodjela Šreterove nagrade za najbolju novu hrvatsku riječ. Natječaj kojim se promovira hrvatski jezik provodi časopis Jezik, a materijalno ga podupire Zaklada „Dr. Ivan Šreter“. Ove godine novčane nagrade dobili su predlagatelji riječi zapozorje, oznak i bilješkinja.

Na kraju Mjeseca hrvatskoga jezika, 16. ožujka, dodijeljena je Nagrada "Doktor Ivan Šreter" za najbolju novu hrvatsku riječ. 

Pročitajte i ovo Hari, inženjer iz Indije "posao bi išao lakše" Počinju tečajevi hrvatskog za strane radnike: "Moram naučiti jezik kako bih se družio i sprijateljio" Slika nije dostupna Autoru 5.000 kuna! 'Zatipak' izabran za najbolju novu hrvatsku riječ

Prvu nagradu odnijela je profesorica hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brtan za riječ zapozorje umjesto proširenoga i nepotrebnoga anglizma backstage. Hrvatski veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk dobio je drugu nagradu za riječi oznak, oznakoviti, oznakovljenje umjesto brend, brendirati, brendiranje, a trećenagrađena je Carmen Lešina, profesorica hrvatskog jezika iz Splita, koja je predložila riječ bilješkinja umjesto javna bilježnica.

Nagrada je prigodno dobila ime po Ivanu Šreteru, pakračkom doktoru usmrćenom u Domovinskom ratu, koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog upotrebe hrvatskoga jezika. Naime, u kartonu pacijenta pod rubriku zanimanje napisao je „umirovljeni časnik“ umjesto „penzionisani oficir“ i zbog toga je optužen za nacionalizam i ustaštvo.

Cilj je ove nagrade upravo promicanje hrvatskoga jezika i stvaranja novih hrvatskih riječi umjesto nekritičkog preuzimanja i posuđivanja riječi iz stranih jezika. Svatko može predložiti najviše pet riječi koje nisu zabilježene u hrvatskim rječnicima, a prednost imaju zamjene za nepotrebne i neprilagođene tuđice, naročito anglizme. Neke od dosad nagrađenih riječi bile su: uspornik (ležeći policajac), naplatnica (naplatna kućica), proširnica (stent), zatipak (tipfeler), dodirnik (touch screen), istovrijednik (ekvivalent).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene