Rječnik, ilustracija (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)
Rječnik, ilustracija (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Foto: Petar Glebov/PIXSELL

U Lipiku je u subotu 16. ožujka održana dodjela Šreterove nagrade za najbolju novu hrvatsku riječ. Natječaj kojim se promovira hrvatski jezik provodi časopis Jezik, a materijalno ga podupire Zaklada „Dr. Ivan Šreter“. Ove godine novčane nagrade dobili su predlagatelji riječi zapozorje, oznak i bilješkinja.


Na kraju Mjeseca hrvatskoga jezika, 16. ožujka, dodijeljena je Nagrada "Doktor Ivan Šreter" za najbolju novu hrvatsku riječ. 

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: ''Rekao sam Vučiću da riješi problem udžbenika. Milanović? On nije bitan'' Učenici u razredu, ilustracija Učenici osmih razreda u Srbiji uče da hrvatski jezik ne postoji: "Sve što dolazi iz Hrvatske je upitno ili manje vrijedno, čak nepostojeće"

Prvu nagradu odnijela je profesorica hrvatskoga jezika iz Vinkovaca Lidija Stević Brtan za riječ zapozorje umjesto proširenoga i nepotrebnoga anglizma backstage. Hrvatski veleposlanik u Izraelu Drago Štambuk dobio je drugu nagradu za riječi oznak, oznakoviti, oznakovljenje umjesto brend, brendirati, brendiranje, a trećenagrađena je Carmen Lešina, profesorica hrvatskog jezika iz Splita, koja je predložila riječ bilješkinja umjesto javna bilježnica.

Nagrada je prigodno dobila ime po Ivanu Šreteru, pakračkom doktoru usmrćenom u Domovinskom ratu, koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog upotrebe hrvatskoga jezika. Naime, u kartonu pacijenta pod rubriku zanimanje napisao je „umirovljeni časnik“ umjesto „penzionisani oficir“ i zbog toga je optužen za nacionalizam i ustaštvo.

Cilj je ove nagrade upravo promicanje hrvatskoga jezika i stvaranja novih hrvatskih riječi umjesto nekritičkog preuzimanja i posuđivanja riječi iz stranih jezika. Svatko može predložiti najviše pet riječi koje nisu zabilježene u hrvatskim rječnicima, a prednost imaju zamjene za nepotrebne i neprilagođene tuđice, naročito anglizme. Neke od dosad nagrađenih riječi bile su: uspornik (ležeći policajac), naplatnica (naplatna kućica), proširnica (stent), zatipak (tipfeler), dodirnik (touch screen), istovrijednik (ekvivalent).

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju