Rubrika Dnevnik u vašem selu posjetila je u Sveti Križ Začretje u Krapinsko-zagorskoj županiji. Radi se o općini na pola puta između Zagreba i Maclja, iz koje mladi ne odlaze i koja zna kako iskoristiti prilike Europske unije.

Galerija


Općina Sveti Križ Začretje u posljednjih 15 godina svoje je poslovanje prebacila na pedesetak tvrtki i otvorila oko tisuću novih radnih mjesta. Ipak, mladi se sve više okreću poljoprivredi jer taj je kraj u 18. stoljeću hranom i vinom opskrbljivao i bečki dvor.

Vezani članci Josip Aladrović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Potpisan ugovor eHMZO od 166 milijuna kuna financiran iz Europskog socijalnog fonda Napredak Ludbrega (Foto: Dnevnik.hr) Kako je gradić od samo 8000 stanovnika postao apsolutni hrvatski rekorder i uzeo Europskoj uniji više od 100 milijuna kuna

Vinar Nikola Grozaj diplomirani je agronom koji se po završetku fakulteta vratio kući i modernizirao očev podrum. Proizvodi samo autohtone sorte, a surađuje i s Agronomskim fakultetom u Zagrebu.

"Suradnja nam je veliki plus jer smo dobili nekakvu stručnu potporu i podršku da stvorimo nešto drugačije. To je nešto na čemu se moramo bazirati jer nismo veliki vinorodni kraj koji može konkurirati Slavoniji ili Dalmaciji", rekao je Grozaj.

Poljoprivredi se okrenula i obitelj Jelinić, koja će, zahvaljujući europskim fondovima, ove godine udvostručiti proizvodnju.

"Mislim da se može tu ostati, da se može preživjeti. Treba se samo puno odricati, treba raditi ono što voliš. Nadam se da će u budućnosti naše dijete nastavit s tim radom", rekla je Marija Jelinić.

Zbrinjavanje najmlađih trenutačno je najveća načelnikova muka. Oko 400 djece nadmašuje kapacitete lokalnog vrtića, no ovo bi trebala biti posljednja krizna godina.

"S obzirom na to da nam je dodjeljen europski novac, planira se gradnja i ulaganje u naše najmlađe od 10 milijuna kuna", rekao je Marko Kos, načelnik Općine Sveti križ Začretje.

Malo starija djeca na terensku nastavu ne moraju daleko. U dvorcu u središtu mjesta nalazi se najveća zbirka djela Dobriše Cesarića.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr