Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki treći stanovnik je...

Dah života u Slavoniji: Iz ovog sela mladi ne odlaze, provjerili smo zašto

Josip Štefić Kefa (Foto: Dnevnik.hr)
Josip Štefić Kefa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik u vašem selu: Kako zadržati mlade na selu? (Foto: Dnevnik.hr) 1 - 4 Dnevnik u vašem selu: Kako zadržati mlade na selu? (Foto: Dnevnik.hr) 1 - 4 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik u vašem selu: Okolica Valpova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik u vašem selu: Okolica Valpova (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Josip Štefić Kefa (Foto: Dnevnik.hr) Josip Štefić Kefa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik u vašem selu: Okolica Valpova (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
U rubrici "Dnevnik u vašem selu" - vodimo vas u slavonska sela u okolici Valpova od kuda mladi ne odlaze.

Od malih nogu nose vatrogasno odijelo i kacigu, jer u selu nema nogometnog igrališta. Mještani kažu što god je bilo - izumrlo je.

Pročitajte i ovo Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) Neiskorišteni biser Zagorja U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk

''Bilo nam je to interesantno, svi su to radili pa smo postali i mi to'', rekao je Tihomir Štefić iz sela Marjančica.

Jedini problem je što im je oprema stara više od 40 godina. ''Pokušavamo nabaviti modernija, suvremenija vatrogasna vozila'', rekao je mario Kokić, zapovjednik DVD-a Marjančaci.

Poljoprivreda i vatrogastvo

Marjančaci su selo koje broji 308 stanovnika, a stotinjak njih su vatrogasci. A oni koji nisu, žive od poljoprivrede. I kažu - od toga se dobro živi.

''Nažalost danas je takva politika da se od proizvodnje povrća u plastenicima slabo potiče od strane države. Doslovce smo prepušteni sami sebi. Proizvodnja u plastenicima je dohodovna, iako je skupa od nje se može solidno živjeti'', kaže Dragan Đurković.

A od domaćih poljoprivrednika jedu i učenici u osnovnoj školi u Ladimirevcima. ''Jako mi je drago da djeca na našem području jedu domaće proizvode'', rekla je Melita Andrašić, OPG Ivana Andrašića.

U ovo kasno jesensko vrijeme ulice su puste, ali s razlogom. U brojnim slavonskim selima izumire tradicija kolinja, a ovom zasigurno neće jer mladi iz njega ne odlaze. Žene također njeguju tradiciju.

''Pravi seoski kolači, rade se od jednostavnih su sastojaka koje svaka kuća ima brašno, jaja, šećer i svinjska mast. To su stare bake svojoj djeci, unucima uvijek pravile'', rekla je Danijela Perošević iz Ladimirevaca.

Osim što čuvaju običaje, čuvaju i odjeću. Josip već 22 godine skuplja nošnje iz Slavonije i Baranje i šire. U njegovoj kolekciji ima i onih koje potječu iz 900. godine. Zbirka broji 1500 odjevnih predmeta.

Svoje nošnje rado posuđuje snašama za natjecanja i revije, a njegovu Etno kuću često posjećuju brojni gosti. ''Nazovu, pitaju bi li mogli doći vidjeti, obući. Zašto ne? - obuku se, poslikaju'', kaže Josip.

Sve dok bude mladih poput Josipa, Slavonija možda ponovno oživi.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Aktualno Horoskop: Koji ste lik iz omiljenih božićnih filmova ovisno o vašem znaku? Hero Boy Hero Boy Foto: Guliver/CoverImages Bernard Bernard Foto: Profimedia +0 Cindy Lou Who Kultura & zabava Horoskop: Koji ste lik iz omiljenih božićnih filmova ovisno o vašem znaku? 1/3 >>

Aktualno Misteriozni ruski krater star 250 godina za koji nitko ne zna kako je nastao Krater Patomsky - 1 Krater Patomsky - 1 Foto: Profimedia.hr Krater Patomsky - 4 Krater Patomsky - 4 Foto: Profimedia.hr Krater Patomsky - 5 Krater Patomsky - 5 Foto: Profimedia.hr Krater Patomsky - 3 Krater Patomsky - 3 Foto: Profimedia.hr +0 Krater Patomsky - 2 Zanimljivosti Misteriozni ruski krater star 250 godina za koji nitko ne zna kako je nastao 1/5 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene