Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neiskorišteni biser Zagorja

U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk

Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr)
Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prodavač povrća iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) Prodavač povrća iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uzgajivačica cvijeća Štefica iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) Uzgajivačica cvijeća Štefica iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pčelar u selu Mače (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Rubrika Dnevnik u vašem selu otišla je u Mače, općinu u Krapinsko-zagorskoj županiji. Toplu vodu odavno su otkrili, ali ne znaju je iskoristiti pa im toplice propadaju. Nemaju ni industrije. Zato se mještani okreću poljoprivredi. No, i njih je sve manje.

U Maču je proljeće najvažnije godišnje doba. Što se uzgoji sada, kruh će donositi cijele godine. ''Ima nas tu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva koja, mogu reći, žive od toga. Treba se truditi, nema druge'', priča pčelar Radovan. Industrije nema pa tko želi ostati, sam mora stvoriti posao.

Pročitajte i ovo Ovčarstvo u Marijancu (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Posjetili smo selo u kojem su plaće natprosječne, božićnica 7500, a naknada za novorođenče 10.000 kuna Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost

Od 90-ih godina je broj stanovnika pao za trećinu.

Najveći užitak mještanima je sajam subotom. Nije to samo prilika za zaradu, već i društveni događaj. ''Nedostaje nam kiosk, nemamo ga. Nedostaju javna dobra, prehrambena, nešto kao mesnica, i kino nam nedostaje'', rekao je Dragutin iz Mača.

To najviše osjećaju mladi, pa osnivaju sportske i kulturne udruge. U školi je pak 120 učenika. Prije rata bilo ih je oko 300. Kako bi zadržala mlade obitelji, načelnica Mladenka Mikulec gradi vrtić iz europskih sredstava. ''Ukupna vrijednost koju smo prijavili za izgradnju dječjeg vrtića je oko milijun eura. Ukupni kapacitet će biti za 50 djece'', kaže Mikulić.

Mještani žude za obnovom toplica

Da bi djeca u Maču i ostala, trebat će revitalizirati najveći biser ovog kraja. Kroz općinu Mače teče termalna voda, pa su još u 18. stoljeću ovdje otvorene Sutinske toplice. U njima se liječio i tvorac hrvatske himne, Antun Mihanović.

No, danas je objekt u privatnom vlasništvu i godinama stoji zapušten. Mještani žude za njegovom obnovom jer, kažu, to bi privuklo turiste, a njima bi mogli prodati svoje proizvode.

Zainteresiranih investitora za toplice ima, no odbijaju ih neriješeni imovinsko-pravni odnosi nad vlasništvom okolne zemlje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene