Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu

Posljedica desetljeća iseljavanja: ''Nema društvenog života, nema ničeg. Gdje god krenemo, pređemo 30 kilometara''

Požeština (Foto: Dnevnik.hr)
Požeština (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Požeština (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Dnevnik u Vašem selu posjetio je Požeštinu, odnosno Općinu Čaglin koja broji čak 31 naselje ali ima svega 2.723 stanovnika.

Iz grada na selo prije 19 godina doselila se obitelj Nekić. ''Nismo se željeli ukopati da cijeli život radimo za neki stan, željeli smo nešto više. Tako da smo odlučili otići na selo i okušati se u poljoprivredi'', priča Ivan Nekić iz Mokreša. Na svom velikom i bogatom imanju bave se ovčarstvom, kozarstvom i pčelarstvom.

Pročitajte i ovo Dnevnik u vašem selu: Vukomerić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik u vašem selu Pogledajte kako izgleda život na imanju gdje trava raste na krovovima kuća, a energiju daje - sunce Ovčarstvo u Marijancu (Foto: Dnevnik.hr) Dnevnik u vašem selu Posjetili smo selo u kojem su plaće natprosječne, božićnica 7500, a naknada za novorođenče 10.000 kuna

A kad ne stignu sve sami odraditi, u pomoć im priskoče i djeca jer u selu, kažu, nemaju koga platiti. ''Najviše volim raditi - čuvati ovce'', rekla je 11-godišnja Dora Nekić.

Ona je i najmlađi stanovnik Mokreša. A i jedini putnik u školskom autobusu, koji je do škole u Čaglinu vozi 12 kilometara.

''Veliki autobus dođe po nju pred kuću i odveze je u Čaglin'', kaže Ivan. ''Nedostaje mi društvo, ali u školi se vidimo i jedino su mi društvo moje životinje'', kaže Dora.

U školu u Čaglinu idu djeca iz 20 sela. Uz nju postoje još tri područne koje imaju svega desetak učenika. ''Danas ovdje brojimo 170 učenika, kada sam ja počela raditi bilo ih je 200'', rekla je Slađana Švajda, ravnateljica OŠ Stjepana Radića, Čaglin.

Kroz Čaglin prolaze čak tri plinovoda. No, njegovi mještani plin nemaju.

''Nikad to vjerojatno politici ili isporučivačima plina, vjerojatno nije bilo u interesu ili vjerojatno su tu mali potrošači, vjerojatno nije bilo financijske konstrukcije da se to završi. Nažalost, tri plinovoda prolaze, mi nemamo plina'', požalio se Dalibor Bardač, načelnik Općine Čaglin.

Mnoga sela nemaju ni vodovod, cestu, poštu, ambulantu. A jedina trgovina je ona na kotačima. U selima uglavnom staračko stanovništvo. U Imrijevcima najmlađi stanovnik ima 52 godine. Dok je selo Jasik lani izgubilo posljednjeg stanovnika.

''Svi oni koji završe nekakvu srednju školu, fakultet, rijetko tko se od njih vrati na svoje ognjište, na svoje mjesto'', dodaje načelnik.

''Nema društvenog života, nema ništa. Tako da idemo, plešemo u jednom KUD-u 30 km odavde. Čovjek se nekad poželi malo opustiti, da ima neko društvo, ne može sam. Gdje god krenemo idemo 30 kilometara'', rekao je Ivan.

Ovakva situacija i ne čudi, jer desetljećima ljudi iseljavaju, a nitko se ne vraća.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene