Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi dan u Pragu

Glavna tema na Europskom vijeću bila je energetska kriza: "Plenković je izrazio zadovoljstvo, ali očekuje da se plan u iduća dva tjedna detaljnije razradi"

O Vučićevim napadima na Hrvatsku bilo je riječi i na samitu Europskog vijeća u Pragu. Skup prati reporeter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota koji se javio uživo i ispričao što se sve događalo u Praškom dvorcu.

Reporeter Dnevnika Nove TV Danijel Vrbota kazao je kako je hrvatski premijer Andrej Plenković napade srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića nazvao neprimjerenima i politikanskima.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

"Istaknuo je kako je Hrvatska spremna pomoći Srbiji, ali da će isto tako poštovati sve odluke i ograničenja i sankcije koje uvede Europska unija Rusiji", izvijestio je Vrbota te dodao kako je premijer rekao da nema nikakvih dokaza da je Srbija energetski ugrožena, da rafinerija u Pančevu može obrađivati naftu iz drugih izvora tako da nema razloga da Srbija bude izuzeta iz tih sankcija Rusiji.

Plenković je otvorio druga dva pitanja koja su važna za Hrvatsku. "Govorio je o ulasku u Schengensku zonu. Rekao je kako je Hrvatska ispunila sve uvjete i ponudio dati bilo kakava objašnjenja, ako budu potrebna", izvijestio je reporter te dodao kako je Plenković govorio i o izborima u BiH te izrazio zadovoljstvo promjenama koje je uveo visoki međunarodni predstavnik Schmidt, ali istaknuo kako očekuje da je to tek prvi korak opsežne izborne reforme.

"Glavna tema na Europskom vijeću bila je energetska kriza", javio je Vrbota i istaknuo kako je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen iznijela okvirni prijedlog kako je zaustaviti, a Plenković je izrazio zadovoljstvo, ali i očekivanje da se plan u iduća dva tjedna, do sastanka Europskog vijeća, detaljnije razradi.

Plenković je kazao kako očekuje da se ograniči cijena plina te da je važno izbjeći špekulacije na tržištima.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene