Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar-Kitarović (Dnevnik.hr)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila je zahtjev premijeru Andreju Plenkoviću za sazivanjem sjednice Vlade RH i to na temu demografije, potvrđeno nam je iz predsjedničkog ureda.


Na upit  novinarke Dnevnika Nove TV Ivane Brkić Tomljenović, potvrđeno je da je predsjednica poslala poziv premijeru. Navela je i točke dnevnog reda o kojima želi raspravljati, a predložila je i datume.

Vezani članci Putovnica (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Na korak do putovanja u SAD bez viza: Premijer tvitnuo dobru vijest Požar u Turskoj - 1 Pomogli nam nakon potresa, sad im vraćamo: Hrvatska u Tursku šalje kanader

Poziv je usljedio nakon današnjeg sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost.  

"Tijekom dana sam tražila i reakciju premijera Plenkovića, poslala sam upit u Vladu. Nisu mi odgovorili hoćeli premijer sazvati sjednicu Vlade već su samo rekli da su oni primili dopis s Pantovčaka ali da ga premijer zbog zgusnutog rasporeda još nije stigao pogledati. Ne prihvatili li premijer inicijativu predsjednice, ne sazove li sjednicu Vlade njezini suradnici me uvjeravaju da će ona ove mjere predstaviti sama" izvjestila je Ivana Brkić.

Odgovor iz Ureda Predsjednice prenosimo u cijelosti:

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović danas je, na temelju odredbe članka 102. Ustava RH, predložila održavanje sjednice Vlade Republike Hrvatske sa sljedećim dnevnim redom:

1. Izvješće Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o stanju demografskih kretanja u Republici Hrvatskoj te poduzetim mjerama i aktivnostima

2. Izvješće Ministarstva pravosudja o mjerama i aktivnostima u vezi s problematikom blokiranih gradjana i

3. Prijedlog mjera Predsjednice Republike Hrvatske za rješavanje demografske krize i problematike blokiranih gradjana

Predsjednica Republike predložila je termine za održavanje sjednice Vlade RH: 11. ili 12. lipnja odnosno 18., 19. ili 20. lipnja 2018..
Održavanjem navedene zajedničke sjednice Vlade pokazali bismo potrebnu državničku odgovornost, budući da vremena za sveobuhvatno rješavanje spomenutih problema više nema, istaknula je Predsjednica Republike u dopisu predsjedniku Vlade RH".

 

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr