Puno posla imaju HNB i Ministarstvo financija koji već neko vrijeme dogovaraju rješenje za prešutna prekoračenja. Dnevnik Nove TV doznaje da bi rješenje na stol trebalo uskoro.

Galerija Banke i novac - Ilustracija - 1 Banke i novac - Ilustracija - 2 Banke i novac - Ilustracija - 3 +5 Banke i novac - Ilustracija - 4

HNB i Ministarstvo financija blizu su rješenja za prešutne minuse, potvrdio je ministar financija za Dnevnik Nove TV. S čelnicima banaka koje su nudile prešutna prekoračenja održan je sastanak.

"Uručen im je jedan draft dokumenta, svojevrsni memorandum o razumijevanju, nešto što bi trebalo regulirati način postupanja banaka", kazao je Zdravko Marić, ministar financija.

Posljednjeg dana prošle godine u cijeloj Hrvatskoj odobreno je 1.793.512 prekoračenja. Od toga je dopuštenih bilo 28.376. Sve ostalo je prešutno.

Naglog ukidanja ne bi trebalo biti, banke će takve minuse i dalje moći nuditi, no cilj je da među svim tim minusima, ipak ne dominiraju oni prešutni.

Victoria Zinchuk Direktorica EBRD-a u Hrvatskoj o utjecaju krize na gospodarstvo: "Nemojmo se zavaravati, vidjeli smo što se događa s cijenama plina"

"Ako neki imaju naravno većih problema otplate da im se da jedan razuman rok i uvjeti za otplaćivanje i da sve normalno funkcionira", kaže Marić.

Jer dijelu građana, svjesni su i vladajući, teško je funkcionirati bez prekoračenja.

Ivan Paladina - 4 Tko je Ivan Paladina: Zamjena za Darka Horvata sposoban je menadžer i nije član stranke

Mijo iz Ivanje Reke ima prešutni minus i kaže da ga nije strah.

"Nije me strah kad nemam, nisam ni naviko da imam", kaže on. I Zora prešutni minus ne koristi za luksuz već za osnovne potrebe – hranu i režije.

Kada Hrvati dobiju plaću, velik dio odlazi na stanovanje, hranu i režije. Ostatak je nedostatan za druge potrebe.

Raiffeisenbank Hrvatska Lažne SMS i druge poruke o poslovanju RBA banke

"U Hrvatskoj se u velikoj mjeri redovni mjesečni troškovi kućanstava ne mogu pokrivati iz redovitih prihoda, a kad dođu izvanredni troškovi onda nemaju drugog izlaza nego se zadužiti", kaže Sever.

Boris Vujčić Guverner HNB-a za kraj Sberbanka znao prvog dana rata: "Već sam u četvrtak bio na razgovorima u Parizu"

No u vremenima u kojima živimo puno lakše je zadužiti se nego to vraćati. Dokument koji su bankari dobili, regulirat će i prodaju dugova agencijama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju