Ivan Paladina, bivši predsjednik uprave Instituta IGH i glavni savjetnik Hrvatske poštanske banke, trebao bi postati novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koji će naslijediti Darka Horvata. Danas je to nakon sjednice potvrdio ministar Tomislav Ćorić. Vlada za imenovanje još mora dobiti zeleno svjetlo koalicijskih partnera nakon čega slijedi procedura u Saboru.

Galerija Ivan Paladina - 1 Ivan Paladina - 2 Ivan Paladina - 3 +0 Ivan Paladina - 4

Riječ je o stručnjaku koji nije član HDZ-a, ali je, govore izvori, blizak vladajućoj stranci, a premijer Andrej Plenković odlučio se za njega zbog iznimnog stručnog menadžerskog iskustva u vođenju projekata, navodi dnevnik u ponedjeljak.

"Sve što je HPB radio dok je on bio savjetnik, bilo je odlično pa tako i ova zadnja odluka da se kupi Sberbank Hrvatska", kaže Jutarnjem listu jedan visoki izvor iz HDZ-a.

Premijer se odlučio za profil, kažu, sposobnog menadžera koji nije član stranke, ali je blizak HDZ-u i koji ima dugogodišnje upravljačko iskustvo. Osim što je bio tri godine na čelu IGH, čiji je većinski vlasnik tada bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, Paladina je od 2015. bio s Gljadelkinom suvlasnik i direktor nekadašnje tvrtke Avenue ulaganja, koja je poslije preimenovana u Kupari Luxury Hotels. Tvrtka je još 2015. dobila koncesiju za turistički projekt Kupari.

Darko Horvat VIDEO Bivši ministar Horvat izašao iz istražnog zatvora pa poručio: "Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime. U Sabor se vratiti neću"

Upravo je Paladina 2018. otišao iz IGH i potpuno se posvetio razvoju projekta kraj Dubrovnika, koji do danas nije realiziran. U rujnu prošle godine 50 posto tvrtke kupila je singapurska HPL Grupa, 40 posto udjela drži Avenue Investments and Asset Management, tvrtka iz Hong Konga u vlasništvu Sergeja Gljadelkina, a 10 posto ima i Paladina.

Ivan Paladina Pojavilo se novo ime koje bi moglo zamijeniti ministra Horvata: ''Ima neosporni autoritet i stručnost''

Darko Horvat VIDEO Bivši ministar Horvat izašao iz istražnog zatvora pa poručio: "Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime. U Sabor se vratiti neću"

Navodno Paladina i Gljadelkin, govore izvori Jutarnjeg lista, više nisu u dobrim odnosima. Od 2006. do 2008. bio je direktor i prodajni menadžer u tvrtki Adecco Hrvatska, zatim godinu dana savjetnik direktora u tvrtki Razvoj Golf, koja razvija turistički projekt na Srđu, a od 2009. do 2011. projekt-menadžer u tvrtki Titan Grupa, u kojoj je suvlasnica bila supruga nekadašnjeg drugog čovjeka Sberbanke Maksima Poletajeva, a direktorica Ukrajinka Oksana Dvinski, koja je bila i zaposlenica Sberbank Rusije i savjetnica Poletajeva, donosi Jutarnji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju