Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUBRIKA "POZIV" DOMAGOJA MIKIĆA

Pošast modernog doba: "S 38 kila osjećala sam se polumrtvo. Svake dvije minute imate blackout. Tu i tamo se srušite u nesvijest"

Aktualno Galerija Dorotea Pavić Dorotea Pavić Foto: DNEVNIK.hr Lana Jurčević Lana Jurčević Foto: DNEVNIK.hr Lana Jurčević, Hrvoje Handl i Domagoj Mikić Lana Jurčević, Hrvoje Handl i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Lana Jurčević, Hrvoje Handl i Domagoj Mikić Lana Jurčević, Hrvoje Handl i Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvoje Handl Galerija 1/5 >>
Pošast modernog vremena koja posebno pogađa mlade tema je ovotjednog "Poziva" Domagoja Mikića. Riječ je poremećajima prehrane, ali i o izrugivanju zbog viška kilograma.

U ovom trenutku više od 40 tisuća ljudi u Hrvatskoj bori se s jednom od najpodmuklijih bolesti među mladima. Bolnički hodnici Odjela za poremećaje u prehrani iz dana u dan su puniji. Pomoć sve više traže i muškarci.

"Dvije godine trajala je ta moja zaluđenost. Život mi se doslovno svodio na brojanje kalorija. U danu sam znala više puta stati na vagu, a svaki gram koji sam dobila za mene je bio osobni poraz. Završila sam u bolnici s 38 kilograma, na kraju ni sama sebe nisam mogla prepoznati u ogledalu, kazala je za Dnevnik Nove TV Dorotea Pavić.

Njezin otac, Mato Pavić, rekao je da se njezin život jednostavno svodio na brojanje kalorija od jutra do mraka. 

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić, novinar Nove TV RUBRIKA "POZIV" DOMAGOJA MIKIĆA Iza rešetaka su proveli gotovo četvrtinu svog života: Za Dnevnik Nove TV otkrivaju kakav je život nakon zatvora

"Ujutro se budila s time, navečer je išla spavati s time i jednostavno nije mogla prestati brojati te kalorije. Tu se izgubila, više si nije mogla pomoći. Jednostavno je tonula u tom mraku", rekao je Dorotein otac reporteru Dnevnika Nove TV Ivanu Čorkalu.

Kao i mnoge vršnjakinje Dorotea je htjela izgledati poput svojih idola.

"Meni se sviđala Shakira, sviđala mi se Britney, sviđalo mi se njihovo tijelo, to mi je bilo super. Krenulo je bezazleno. Krenulo je s time da neću pojesti šniclu nego ću pojesti pola", ispričala je Dorotea.

Bezazlenost je ubrzo prerasla u opsesiju. "Vaga kaže jedno, ogledalo kaže drugo. Vaga kaže 52, ogledalo kaže čuj, bilo je bolje kad je bilo 51,5. Iako sam ja sebi u ogledalu izgledalja bolje s 52, ali vaga mi je rekla da je 51,5 bilo manje. I onda ogledalo jednostavno laže", prepričala je Dorotea.

To je već alarm koji zove na uzbunu.

"Sa svojih 38 kila sam se osjećala polumrtvo. Svake dvije minute imate blackout. Tu i tamo se srušite u nesvijest. Pa se nadate da ćete se sami dići iz nesvijesti, da vas neće netko drugi naći. I tak...", ispričala je dio svoje mučne priče.

Sa čime se sve borila i što o svemu kažu stručnjaci možete pogledati u videprilogu.

Psihijatar: "Put je težak, ali je sretan kraj moguć"

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić o poremećajima u prehrani razgovarao je s psihijatrom i psihoanalitičarom, ujedno i voditeljem dnevne bolnice ze poremećaje u prehrani Hrvojem Handlom.

Hrvoje Handl kazao je kako nažalost ima malo priča o poremećajima u prehrani sa sretnim krajem. "Ali, moguće je da ih bude više. Razvili smo jedan sustav. To je jedan težak put, ali je moguće doći do sretnog kraja", rekao je Handl.

Kada su u pitanju muškarci, rekao je Handl, omjer je 1:3. "Prije je bio 1:7. Muškaraca ja manje i oni su na neki način diskriminirani u tome. Mi ćemo kao dnevna bolnica organizirati kongres koji će se održati u desetom mjesecu 2023. godine, baš o muškim poremećajima hrane", dodao je Handl.

Dorotea Pavić Hrvoje Handl (Foto: DNEVNIK.hr)

"Muškarci u raljama anoreksije završe na sličan način kao i žene. Opterećeni izgledom, ali prije toga dolazi pitanje samopooštovanja. To je zapravo ispod poremećaja hranjenja", dodao je. 

Rekao je Handl i kako društvene mreže kumuju tome, ali ne toliko. "Za poremećaj prehrane je potrebno da čovjek zapravo ima jednu premorbidnu konotaciju i premorbidne osobine. Znači, osobe sa visokom perfekcijom, sa opsesivnošću... te osobe mogu oboljeti od poremećaja prehrane", istaknuo je Handl.

Handl je ujedno i jedan od pokretača projekta "Remek tijelo".

"Ako ti je izgled bitan, možda si iznutra sitan. Rulam i kad fulam. Svako tijelo je remek-djelo. Bolje spika nego slika. Savršeno sam nesavršena. Lajkaj me u oči. Dijeta je hir što odnosi mir. Ljubav voli mane...To su noseće rečenice koje vode ovu kampanju koja nas vodi u to da će djeca sedmih i osmih razreda, te u prvom i drugom razredu srednje škole, raditi svoje kampanje, i oni koji budu najuspješniji će ići na radionice u Etnografskom muzeju u okviru njihove izložbe 'Lica gladi'. Oni će biti ambasadori prevencije poremećaja hranjenja", rekao je Handl.

Lana Jurčević: "Mi nismo tijelo"

U Dnevniku Nove TV gostovala je i pjevačica i influencerica Lana Jurčević.

"Mislim da smo svi mi koji smo pod povećalom javnosti prošli puno ne samo vezano za ovu temu, nego općenito. Oni koji putem nisu odustali su jako očeličili. Ali, ja sam zbog nekakve privilegirane pozicije u kojoj jesam, jedan dio svojih društvenih mreža mogla usmjeriti prema osnaživanju žena i djevojaka. Ipak smo mi puno senzibilnije, osjetljivije i podložnije raznoraznim stvarima", kazala je Lana. 

Dorotea Pavić Lana Jurčević (Foto: DNEVNIK.hr)

"Prije dvije godine pokrenula sam 'Stvarna ja' pokret koji je potpuno spontano, a nekako intuitivno krenuo, a kada sam dobila deset kila i bila po svim medijima", istaknula je.

"Debelo prase", "Ne staneš u kadar", "U što si se to pretvorila", neki su od komentara koji se pojavljuju i dan danas na Laninim društvenim mrežama.

"Fascinantno je da se to događa više od muškaraca, nego od žena", istaknula je Lana.

Odgovorila je i na pitanje kako u toj negativnoj atmosferi steći pozitivan dojam o sebi. "Tako da iskoristimo svako zlo za neko dobro. Osjećam odgovornost da ja i mladim djevojkama i ženama poručim da one nisu svoje tijelo. Da, treba se brinuti o tijelu, ali mi nismo tijelo", istaknula je Lana.

Svoju priču možete poslati i putem Facebook stranice ili putem web forme.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene