Velika Pisanica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, najduže je selo u Hrvatskoj. 13 kilometara je dugačko, a naširoko je poznata širina, tolerancija i tamošnji suživot različitih nacionalnosti. Štoviše, vodstvo Općine daje potpore za djecu i sufinacira kupnju kuća mladim obiteljima, otkud god dolazile. U velikoj ophodnji Velike Pisanice bila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Galerija


Velika Pisanica velika je jer je dovoljno velika za tri crkve: pravoslavnu, katoličku i kalvinsku. Usto je i kolijevka hrvatske eko proizvodnje.

Vezani članci Nasilje u obitelji, ilustracija Koronavirus bi sa sobom ujesen mogao donijeti i mnogo strašniju epidemiju Danski šumski vrtići - 2 U najsretnijoj zemlji na svijetu djeca u vrtiće idu u šumu: ''Odgoj treba biti ležeran i bez straha, pogledajte djecu, sretna su“

Terezija je objasnila zašto. „Evo sjeme cikle, blitve, paprike i paradajza. Pa ne da se isplati nego se mora, pa ne možemo drugačije. Bolje da izumre narod nego običaji. Toliko da čuvamo i indijanske“ kaže Terezija. Uzgajaju indijansku tikvu sudovnjaču, prije su ih indijanci bušili i u njima nosili vodu.

Zbog Pisaničkih 4% Mađara mađarska vlada financirala je igralište, a općina Velika Pisanica će sufinacirati ostajanje i doseljavanje.

Djeca pomažu u čišćenju štale (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Selo Velika Pisanica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Fred Pali, načelnik Općine Velika Pisanica, predviđa povećanje broja djece. „Subvencioniramo kupnju kuća mladim obiteljima. Pokušavamo jednu trećinu vrijednosti imovine, oko 5 tisuća eura. Imamo sada tendenciju dolaska novih obitelji na područje Velike Pisanice, tako da će se broj djece povećati“ rekao je Pali.

Prenkajevi su organizirali igraonicu za svoju djecu u staji. Julijan i Nataša Prenkaj bave se uzgojem krava. Zajedno sa četvero djece, radnikom i Julijanovim roditeljima brinu se za 120 krava. „Ja ću ići na fakultet za stočara, jer je ovdje ovako lijepo. U gradu nema puno mjesta, a ovdje je otvorenije i svježe je“ kaže Julijanov sin Kristijan Prenkaj.

Djeca pomažu u čišćenju štale (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Djeca pomažu u čišćenju štale (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Imaju i dom zdravlja i zubara i ljekarnu, no liječnika u mirovini, kaže Pali. „Nažalost liječnik je u mirovini, ali ima volju raditi, i mi smo sretni što imamo liječnika“ rekao je Pali i istaknuo kako bi bili spremni dati mnoge subvencije mladim liječnicima, pa i stan, ako žele doći raditi u Veliku Pisanicu.