Emisija Provjereno donosi priču o pravoj epidemiji napada kiselinom u Velikoj Britaniji, a slučaj Daniela Rotariua jedan je od najgorih ikad zabilježenih.


Bivša ga je djevojka, dok je spavao, zalila sumpornom kiselinom. Daniel Rotariu ostao je bez vida, bez kože na 33 posto tijela. No još je strašnije to što takvih slučajeva ima sve više. Napadi kiselinom postali su prava pošast, samo prošle godine u Engleskoj njih čak 600. Nakana nije ubiti žrtvu, već je unakaziti, doživotno posramiti.

Toliki je to problem da će ovih dana britanski parlament raspravljati o posebnom zakonu za kažnjavanje takvih napada.

Napadi kiselinom zabilježeni su i u Austriji, Italiji, Njemačkoj. Neslavni rekord od čak 600 napada prošle godine drži Velika Britanija. Napadi su postali toliki problem da će njihov parlament ovog mjeseca raspravljati o posebnom zakonu za kažnjavanje takvih napada.

Jedan od najgorih napada kiselinom jest onaj kojeg je preživio Rotariu, koji je pet dana proveo u komi.

Daniel Rotariu žrtva je napada kiselinom (Foto: Dnevnik.hr)

"Oko dva sata u noći pomislio sam da sanjam, ali nije bio san. Vidio sam Katie i Marka kako bacaju nešto na mene. Mislio sam da opet sanjam i zaklopio oči. Kad su se zatvorila vrata, bol je bila nesnosna. Skočio sam iz kreveta i počeo vrištati“, ispričao je Daniel za Provjereno.

Isprva je mislio da je poliven kipućom vodom, sve dok nije osjetio okus u ustima. Tada je shvatio da su ga polili kiselinom.

Daniela je bivša djevojka, zajedno s pomagačem, prije godinu dana usred noći napala s oko dvije litre 96-postotne sumporne kiseline. Preživio je samo zahvaljujući sustanarima koji su nazvali policiju.

Sve o slučaju Daniela Rotariua, ali i o drugim slučajevima napada kiselinom u Velikoj Britaniji pogledajte večeras u emisiji Provjereno na Novoj TV, koja je na programu u 22:30.