Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon skandaloznog izvješća

Djecu vežu i drže zatvorene na psihijatriji: "Upozorili smo Ministarstvo još prije dvije godine, nitko nije odgovorio''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured pravobraniteljice za djecu reagirao je na uvjete u Psihijatrijskoj bolnici u Kukuljićevoj ulici u kojoj djeca borave u neadekvatnim uvjetima još prije dvije godine. Odgovorni u Ministarstvu zdravstva na preporuke Ureda – nisu odgovorili.

Nakon izvješća Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe, u kojemu je objavljeno da u Psihijatrijskoj bolnici u Kukuljevićevoj ulici djeca borave u neadekvatnim uvjetima zbog prenapučenosti, bez vanjskog prostora u kojem bi mogli boraviti te se nad njima primjenjuju neadekvatne metode sputavanja, što nije preporučivo za osobe mlađe od 18 godina, reagirao je Ured pravobraniteljice za djecu.

Kako je odgovoreno iz Ureda za DNEVNIK.hr, problem postoji najmanje dvije godine. U listopadu 2016. godine pravobraniteljica je preporučila unaprjeđivanje liječenja djece i adolescenata, no, prema odgovoru, na tu preporuku nitko od odgovornih u Ministarstvu zdravstva nije reagirao.

Pravobraniteljica za djecu reagirala prije dvije godine

Pročitajte i ovo Marija Pejčinović Burić Marija Pejčinović Burić Plenkovićeva uzdanica više neće biti na čelu Vijeća Europe: ''Pomno sam razmatrala odluku'' Slika nije dostupna Kujundžić odgovorio na navode Djecu vežu, odrasle liječe elektrošokovima pred drugima: Vijeće Europe istražilo uvjete u našim bolnicama

Odgovor zamjenice pravobraniteljice za djecu Maje Gabelica Šupljika prenosimo u cijelosti.

"S obzirom na spoznaje Ureda pravobraniteljice za djecu o neodgovarajućim uvjetima u kojima se liječe djeca s problemima mentalnog zdravlja, potaknuti i apelima liječnika koji rade s djecom i izražavaju zabrinutost za sigurnost i kvalitetu liječenja u postojećim okolnostima, još u listopadu 2016. godine organizirali smo sastanak s predstavnicima svih relevantnih institucija u području zaštite mentalnoga zdravlja djece. Sastanak je rezultirao preporukom koju je pravobraniteljica za djecu tada uputila Ministarstvu zdravstva o potrebi žurnog unaprjeđivanja uvjeta liječenja djece i adolescenata s teškoćama mentalnoga zdravlja.

Ministarstvu smo preporučili neodgodivo poduzimanje svih potrebnih aktivnosti s ciljem osiguranja odgovarajućih prostornih uvjeta liječenja u ustanovama koje prema posebnom pravilniku ispunjavaju uvjete za smještaj i liječenje djece odvojeno od punoljetnih osoba. Preporučili smo i neodgodivo pronalaženje rješenja za problem nastao u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež 'Kukuljevićeva' zbog velikog priljeva pacijenata za koje u sustavu nema odgovarajućeg drugačijeg načina liječenja, niti zbrinjavanja.

S tim u vezi preporučili smo da se osigura sva potrebna podrška ad hoc formiranom Povjerenstvu pri Ministarstvu zdravstva, koje radi na pronalaženju rješenja za rasterećenje Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež. Tada smo preporučili i da se ubrza donošenje Strategije dječje i adolescentne psihijatrije te da se izrade standardi i normativi temeljem kojih bi bili propisani minimalni uvjeti u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme u području dječje i adolescentne psihijatrije i standardne procedure postupanja (npr. u slučaju akutne intoksikacije, prijetnje suicidom, potrebe za prisilnom hospitalizacijom djeteta)", odgovoreno je iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

Ministarstvo zdravstva na preporuke nije odgovorilo

"S obzirom na postojanje problema pri postavljanju indikacije za hospitalizaciju djeteta, u preporuci smo istaknuli kako je izrazito važno raditi na boljoj edukaciji liječnika u pogledu potreba djece i adolescenata iz domene mentalnoga zdravlja.

U siječnju 2018. godine od Ministarstva zdravstva ponovno smo zatražili da nas izvijeste o aktualnoj situaciji u vezi s problematikom prostora Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Zagrebu, uključujući problem medicinski neutemeljenog produljivanja stacionarnog liječenja djece s problemima u ponašanju i teškoćama mentalnog zdravlja u toj ustanovi.

Budući da u ovom trenutku ne vidimo da kod donositelja odluka postoji usmjerenost brzom rješenju situacije, nezadovoljni stanjem u pogledu zaštite djece koja imaju poteškoće iz domene mentalnog zdravlja, kao i uvjeta liječenja djece u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu, predložili smo predsjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskoga sabora održavanje tematske sjednice Odbora na koju bi bili pozvani relevantni dionici i donositelji odluka u ovom području zaštite prava djeteta.

Očekujemo da zaključci sjednice budu dodatni poticaj donošenju odluka o boljoj zaštiti djece s teškoćama mentalnog zdravlja općenito te, napokon, i rješavanju problema neodgovarajućih prostornih uvjeta u kojima se liječe djeca u 'Kukuljevićevoj'", dodaje se u odgovoru iz Ureda pravobraniteljice za djecu.

UN preporučio ulaganja u ambulante

Iz UNICEF-a su poručili da se u svim pitanjima vezanima za djecu društvo treba voditi najboljim interesom djeteta.

"Pitanje mentalnog zdravlja djece i mladih te osiguravanje odgovarajuće zdravstvene skrbi za djecu i mlade s intelektualnim teškoćama u Hrvatskoj bila je jedna od tema istaknutih u izvješću specijalnog izvjestitelja UN-a za zdravlje. I UN-ov Odbor za prava djeteta identificirao je to područje kao ono koje zahtijeva dodatne napore kako bi djeca ostvarila svoja prava na zdravstvenu skrb i brigu društva", priopćeno je iz UNICEF-a.

Podsjećaju da je posebni izvjestitelj UN-a za pravo na zdravlje Dainius Pūras posjetio Hrvatsku krajem 2016. godine. U njegovu izvješću, između ostalog, stoji kako u hrvatskom sustavu nedostaje odgovarajućih kapaciteta, i zdravstvenog osoblja, ali i objekata.

Posebni izvjestitelj još je tada poslao Hrvatskoj preporuku da se više investira te da se povuku i sredstva iz fondova EU-a kako bi se u sustavu mentalnog zdravlja u cijeloj zemlji ojačale ambulante koje bi pomogle u smanjenju dugotrajnih boravaka u psihijatrijskim bolnicama. Samim time, preporuka posebnog izvjestitelja bila je i smanjenje ulaganja u velike psihijatrijske bolnice te preusmjeravanje sredstava na razvoj usluga usmjerenih na potrebe i prava korisnika.

Smanjen broj djece u Kukuljićevoj

Upit o tome kakvi su uvjeti u kojima se liječe djeca u bolnici, što se čini kako bi im se olakšao boravak u bolničkom okruženju te što bolnica vidi kao nedostatak zbog kojega su uvjeti liječenja takvi kakvi jesu poslali smo Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Kukuljićevoj i Klinici za psihijatriju KBC-a Zagreb.

Iz Psihijatrijske bolnice u Kukuljićevoj dobili smo odgovore. "Uvjeti u kojima se liječe djeca na zatvorenom psihijatrijskom odjelu poboljšani su nakon rekonstrukcije Bolničkog odjela 2017. godine i smanjenja broja kreveta po bolesničkim sobama. Također, smanjen je broj djece koja se liječe prijemom na zatvoreni psihijatrijski odjel isključivo onih bolesnika za koje postoji medicinska indikacija za taj oblik liječenja i smanjenja prosječnog trajanja bolničkog liječenja, dok se bolesnici koji nemaju indikaciju za liječenje na zatvorenom psihijatrijskom odjelu upućuju u izvanbolničke oblike skrbi (dnevna bolnica, ambulantno liječenje). Dvorište Bolnice preuređeno je 2018. godine i dostupno je djeci Bolničkog odjela kojoj zbog psihičkog stanja može biti odobren izlaz u vanjski prostor bolnice", priopćeno je za DNEVNIK.hr iz bolnice.

Nedostaju smještaj i kadrovi

"Dijagnostički postupci maksimalno su ubrzani i vrijeme čekanja na nužne dijagnostičke procedure za postavljanje dijagnoze i određivanje oblika liječenja skraćeno je proširenjem multidisciplinarnog tima i suradnje s drugim zdravstvenim ustanovama. Kadrovski su uvjeti unaprijeđeni te je povećan broj terapijskih postupaka, što pridonosi bržem oporavku i otpustu bolesnika te nastavku posthospitalnog liječenja. Prostor Bolničkog odjela kontinuirano se obnavlja i sadržaji se dopunjuju novim didaktičkim spravama, aktivnostima osoblja i volontera (film u bolnici, art terapija, muzikoterapija, doktoriklaunovi). Posjeti roditelja i članova obitelji su omogućene tijekom čitavog dana i vremena boravka djeteta u dogovoru s odjelnim liječnicima i timom", dodaje se u priopćenju.

"60 % bolesnika koji se liječe na Bolničkom odjelu nisu iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije, već ih svih drugih područja RH. Dječja i adolescentna psihijatrija u RH deficitarna je struka po broju smještajnih i kadrovskih kapaciteta. Nedostaje dostupnost bolničkog liječenja za najakutnije i najteže pacijente na regionalnoj razini u okviru KBC-a i drugih bolničkih zdravstvenih ustanova, kao i drugih oblika rane dijagnostike i rane intervencije za mentalne poremećaje u dječjoj i adolescentnoj dobi, što može spriječiti progresiju poremećaja i bolničko liječenje malih bolesnika, koje je samo po sebi stresno zbog odvajanja od roditelja/skrbnika i obitelji te svakodnevnog okruženja", zaključuje se u odgovoru Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljićevoj.

Odgovor Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb do zaključenja ovog teksta još nismo dobili.

Djecu vežu, a odrasle liječe elektrošokovima 

Podsjetimo, u izvješću Odbora za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe stoji i da je KBC Zagreb jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi elektrostimulativna terapija, odnosno elektrošokovi, ali je zamjereno što se to ne radi u posebnoj prostoriji. Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da očekuje izvješće ravnatelja o tvrdnjama iz izvješća Odbora Vijeća Europe o lošim uvjetima i načinu tretmana psihičkih bolesnika u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb.

Iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež priopćili su da su unaprijedili uvjete za liječenje djece na zatvorenom psihijatrijskom odjelu za djecu i adolescente rekonstrukcijom bolničkog odjela 2017. godine i uređenjem dvorišta bolnice 2018. godine. Ističu da se kod prijema na liječenje kao kriteriji primjenjuju isključivo medicinske indikacije za liječenje na zatvorenom psihijatrijskom odjelu. Bolesnici koji ne izlaze sa zatvorenog psihijatrijskog odjela najakutniji su pacijenti, čije zdravstveno i psihičko stanje ne omogućava da im se dozvoli izlaz.

Na zatvoreni bolnički odjel zaprimaju se bolesnici iz cijele Hrvatske, s obzirom na to da je trenutačno to jedini takav odjel u Hrvatskoj. Trebalo bi poraditi na osiguravanju tog oblika liječenja i na regionalnoj razini u okviru Kliničkih bolničkih centara, sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i Konvenciji o pravima djeteta, kako bi i roditelji/skrbnici djece mogli biti uključeni u terapijske postupke, što je neizostavni dio liječenja psihičkih poremećaja u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Osnivač Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Grad Zagreb i resorno ministarstvo koordinirano djeluju na daljnjem unaprjeđenju zdravstvene zaštite u djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije u Zagrebu i Hrvatskoj, poručili su iz bolnice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene