Milan Kujundžić( Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Milan Kujundžić( Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako očekuje izvješće ravnatelja o tvrdnjama iz izvješća Odbora Vijeća Europe o lošim uvjetima i načinu tretmana psihičkih bolesnika u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež i u KBC-u Zagreb.


U izvješću Odbora za sprečavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Europe objavljeno je da u Psihijatrijskoj bolnici u Kukuljevićevoj ulici djeca borave u neadekvatnim uvjetima zbog prenapučenosti, bez vanjskog prostora u kojem bi mogli boraviti te se nad njima primjenjuju neadekvatne metode sputavanja, što nije preporučivo za osobe mlađe od 18 godina. U izvješću Odbora stoji i da je KBC-u Zagreb jedina ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi elektrostimulativna terapija, odnosno elektrošokovi, ali je zamjereno što se to ne radi u posebnoj prostoriji.

"Pitajte ravnatelja o detaljima"

Vezani članci Andrej Plenković, Davor Božinović Hrvatskoj stigla nova žestoka pljuska: Odbor Vijeća Europe optužio RH za teška zlostavljanja migranata Ivan Vilibor Sinčić u Dnevniku Nove TV - 2 Sinčić prijavio Plenkovića Vijeću Europe zbog najave o ukidanju mjera pomoći za one koji se ne cijepe: ''Skandalozno je, nehumano i krajnje jadno''

"Terapijski oblici takvi su da treba poštivati struku. Pitajte ravnatelja o detaljima. Nekada je, nažalost, pacijenta potrebno i vezati. Među ostalima, i kad imate dijete, da ne bi sebi ugrozilo život i došlo do samoozljeđivanja, nekada je potrebno vezati i djecu i odrasle", rekao je Kujundžić novinarima pred Banskim dvorima.

Predstojnica Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb Alma Mihaljević-Peleš izjavila je Hini da je elektrostimulativna terapija uobičajena i učinkovita metoda liječenja za bolesnike s određenim indikacijama, a obavlja se pod strogim nadzorom. "KBC Zagreb jedina je ustanova u kojoj se obavlja elektrostimulativna terapija jer smo jedini ulagali u tu tehnologiju, pa nam zato dolaze pacijenti iz cijele Hrvatske", kaže Mihaljević-Peleš dodajući kako se nakon primjedbi predstavnika Vijeća Europe taj postupak obavlja u zasebnoj prostoriji.

Terapija elektrošokovima "vrlo učinkovita metoda"

Terapija elektrošokovima provodi se pod anestezijom i traje nekoliko minuta, no za nju je neophodan pristanak pacijenta i odobrenje bolničkog etičkog povjerenstva. Godišnje se u KBC-u Zagreb primijeni kod 70-ak pacijenata. "Elektroterapija je vrlo učinkovita metoda i najjače oružje za liječenje određenih psihijatrijskih bolesnika, i zato napisi tipa 'leta iznad kukavičjeg gnijezda' teško stigmatiziraju naše bolesnike, koje zbog takve percepcije ne možemo integrirati u društvo", tvrdi Mihaljević-Peleš.

Iz Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež priopćili su kako su unaprijedili uvjete za liječenje djece na zatvorenom psihijatrijskom odjelu za djecu i adolescente rekonstrukcijom bolničkog odjela 2017. godine i uređenjem dvorišta bolnice 2018. godine. Ističu da se kod prijema na liječenje kao kriteriji primjenjuju isključivo medicinske indikacije za liječenje na zatvorenom psihijatrijskom odjelu. Bolesnici koji ne izlaze sa zatvorenog psihijatrijskog odjela najakutniji su pacijenti, čije zdravstveno i psihičko stanje ne omogućava da im se dozvoli izlaz.

Na zatvorenom odjelu bolesnici iz cijele Hrvatske

Na zatvoreni bolnički odjel zaprimaju se bolesnici iz cijele Hrvatske, s obzirom na to da je trenutačno to jedini takav odjel u Hrvatskoj. Trebalo bi poraditi na osiguravanju tog oblika liječenja i na regionalnoj razini u okviru Kliničkih bolničkih centara, sukladno Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i Konvenciji o pravima djeteta, kako bi i roditelji/skrbnici djece mogli biti uključeni u terapijske postupke, što je neizostavni dio liječenja psihičkih poremećaja u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Osnivač Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Grad Zagreb i resorno ministarstvo koordinirano djeluju na daljnjem unaprjeđenju zdravstvene zaštite u djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije u Zagrebu i Hrvatskoj, poručili su iz bolnice.

Vijeće Europe istražilo uvjete u bolnicama i zatvorima

Odbor Vijeća Europe za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja objavio je izvještaj napisan na temelju posjeta delegacije tijekom ožujka prošle godine. U izvještaju su niz preporuka i kritika trenutnog stanja u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama.

Manjak životnog prostora, sanitarnih čvorova te pristupa dvorištu za pacijente u Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež u Zagrebu, propisivanje lijekova, primjena elektrošokova u prisustvu drugih pacijenata te nedostatak evidencije o lišavanju slobode pacijenata, samo su neke od mjera koje su kritizirane u izvještaju.

Osim toga, u obilasku zatvora utvrđeno je kako se policija prema zatvorenicima odnosi korektno, uz napomenu u izvještaju prema kojoj su šamaranje i udaranje zatvorenika za vrijeme uhićenja i informativnog razgovora neprihvatljivi. (Hina, M.V.)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju