Tko i kad donosi poklone za Božić? Ima li pomoćnike? I kako, ako je toliko debeljuškast, stane u dimnjak? Mnogo je dječjih pitanja bez odgovora o tom tajanstvenom strancu kojeg nikada nisu vidjeli. Odgovore na pitanja dali su drugašići Osnovne škole Većeslava Holjevca u Zagrebu.

Galerija +0 Djed Božićnjak (Foto: Dnevnik.hr)

Božić je jedan od najljepših obiteljskih blagdana kojem se posebno vesele djeca, jer ispred bora će na božićno jutro biti pokloni, No, tko donosi te darove. Nećete vjerovati, neki su čak misterioznog stranca vidjeli uživo i znaju gdje živi:

Vezani članci Slika nije dostupna Otkrili smo gdje Djed Božićnjak kupuje poklone za Božić! Slika nije dostupna VIDEO: Ured Djeda Božićnjaka primi 30 tisuća pisama na dan

''Živi u Laponiji, iznad Finske, jako visoko'', rekla je jedan djevojčica. ''Ima neko crveno odijelo i crne čizme'', kaže dječak.

No nije sve tako jednostavno kako se čini. Naime, Djed Božićnjak nije jedini koji obilazi domove i ostavlja darove: ''Zapravo Djed Božićnjak ne postoji, nego Isus donosi sve te darove'', rekla je jedna djevojčica.

No, kasnije su se složili da postoje obojica. I, naravno, zbog mnogo posla koji se mora obaviti u jednoj noći, oni si pomažu.

''Jedan pola svijeta i drugi pola svijeta i onda se moraju negdje dogovoriti. Onda odu u taj dućan i dogovore se'', rekla je jedna djevojčica. ''Mislim da Djed Božićnjak ne kupi igračke nego ih proizvodi u njegovoj tvornici'', rekao je dječak.

Najčešće se ispod bora nađe dar koji su baš poželjeli. A kako bi oni to znali, djeca im napišu u pismima.

''Mama i tata kažu da ja to inače dam njima, pa će oni to poslati, ali ne znam baš je li to istina'', rekao je dječak.

No, djevojčica dodaje da na nebu nema pošte. ''Ne vjerujem, tako je mama htjela zvati svetog Nikolu pa nije znala broj za nebesa'', rekla je .

I tu se priča malo komplicira... ''Roditelji su rekli da oni to kao ne donose, nego mali Isus, ali ja im baš ne vjerujem'', rekao je dječak.

''Mama i tata nemaju toliko puno novaca da kupe sve što mi želimo'', zaključila je djevojčica.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju