Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolaze i u Hrvatsku

Djeca izbjeglice: Bježe tisućama kilometara da spase život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rat, vjera i siromaštvo najčešći su razlozi zbog kojih djeca iz zemalja poput Afganistana, Pakistana, Irana i mnogih drugih kreću na opasan put u Europu. Ekipa Provjerenog donosi njihove priče.

83 maloljetna stranca je u prošloj godini (do dana snimanja priloga Provjerenog) dovedeno u Dom za djecu i mladež u Dugavama. Policija ih je pronašla i ustanovila da su u Hrvatskoj ilegalno, i to bez pratnje roditelja ili skrbnika. „Imali smo slučajeva gdje su danima bili promrzli, evo sad zadnji slučaj, temperatura se spuštala na -15, imao je ozebline, dijete je završilo u bolnici, hospitaliziran je. To su jednostavno situacije koje čovjeka čine nesretnima i ostanu u sjećanju. Ja sam obiteljski čovjek, imam djecu i postavljam se u situaciju: a što da su to moja djeca bila u toj prilici, kako bih onda reagirao?“, rekao je Božo Vrkljan, ravnatelj Doma.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija mentalno zdravlje pati Psihijatri zabrinuti za mlade: Pacijenti su sve mlađi, raste agresija, a kliničke slike su sve ozbiljnije Ilustracija Za ožujak Roditelji, provjerite svoje račune: Počinje isplata dječjeg doplatka

>> Problem s kojim se u 21. stoljeću ne bismo trebali boriti…

„Prvo, ono što je najbitnije, da pitamo dijete je li gladno, da zadovoljimo njegove osnovne potrebe: hrana, tuširanje, briga o higijeni, a zatim spavanje, da se dobro naspava“, ispričala je Sonja Burić koja u Domu radi kao socijalni pedagog, i provodi s maloljetnicima uz bijegu prve trenutke nakon što ih policija dovede. Većina ih ne zatraži azil, jer Hrvatska nije zemlja u kojoj oni žele ostati.

Ono što se dalje događa muči sve koji su uključeni u brigu o ovoj djeci, ali im nade daju promjene koje je najavilo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Priču pogledajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene