Već mjesecima traje drama s divljim svinjama na otoku Pašmanu. Otočani su u strahu jer su u posljednje vrijeme takvi susreti sve češći. A uz divlju prirodu i sporu birokraciju, pomoć teško dolazi na otok. Stiže li im s kopna ipak rješenje?


Divlje svinje došle su otočanima nadomak kuća. Preorale su im vrtove, napravile štetu te tako već godinama.

Vezani članci Divlja svinja, ilustracija (Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL) Istarski turistički biser okupirale divlje svinje: "Već nas počinje biti strah voziti u sumrak i u zoru" PR Tim Aktivne Hrvatske zaigrao odbojku na pijesku

''Jedu, uništavaju, prekopavaju. Na kraju krajeva ljudi ih se boje, to su mrcine od 200 kila'', rekao je Radoslav Bojmić, Tkon, Pašman.

I tvrdi da je jedino rješenje protiv njih armaturna mreža.

''Koju ćemo rezati na pola i postavljati te time uređivati zemljište'', dodaje Radoslav.

Na otocima divlje svinje nemaju prirodnog neprijatelja, a mještani zajedno s Općinom i Županijom traže rješenje problema.

"Ogradu smo stavili i svako malo moram ići u kontrolu. Ne znam što napraviti. To je moja zemlja i obrađivali su je moj otac, djed, pradjed, onda je to moj vrt. A oni ako žele svoje lovačko područje neka ga sagrade tako da ti pravci ne idu meni po zemlji", rekla je Katica Mušćet, Tkon, Pašman.

Gospođa Katica u borbu protiv štetočina krenula je s tekućinom neugodnog mirisa.

''Navodno postoji neki miris što, kažu, odbija divlje svinje ali to nije rješenje'', dodaje Katica.

Prije pet godina uništili su joj, kaže, nasade krumpira, a nerijetko se otočani s divljim svinjama susretnu oči u oči. Posljednji slučaj, zbio se prošloga tjedna u središtu mjesta.

''Nije znala gdje bi, rekla je da se samo skamenila. Odjedanput, oni su nju opazili, te je jedan samo krenuo pa su onda i ostali za njim pobjegli'', objašnjava Katica.

Sve češće se približavaju kućama i rade štetu poljoprivrednicima. Ali i unose strah u kosti, pa su šetnje vrtićke djece u prirodi privremeno zaustavljene.

"Mi smo na oprezu što se tiče djece i šetnje poljskim putevima. Za sad ne idemo u šetnju idemo kroz mjesto i sigurno nije ugodno", govori Ana Kuštera, ravnateljica vrtića, Tkon, Pašman.

Iz Općine poručuju da za problem znaju, ali po Zakonu, loviti svinje se ne smije unutar tristo metara od kuća pa traže rješenje. Lovci ne kriju, u borbi s divljim svinjama, su nemoćni. Iako tvrde, nekoć ih je bilo puno više.

''Problem je šta divlja svinja pliva, s otoka na otok, iz Ugljana na Pašman, i to je jednostavno nemoguća misija'', kaže Nediljko Medić, Lovačko društvo “PAŠMAN”.

Ipak, uskoro će organizirano u Tkon sva županijska lovačka društva, kako bi se barem donekle, grdosijama s kljovama stalo na kraj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr