Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Stanje bebe pronađene u Zaprešiću bilo je kritično, liječnik koji ju je spasio tvrdi: "Ovakvo nešto ne pamtimo. Bio je to velik šok"

Aktualno Galerija Beba u Zaprešiću - 1 Beba u Zaprešiću - 1 Foto: DNEVNIK.hr Beba u Zaprešiću - 2 Beba u Zaprešiću - 2 Foto: DNEVNIK.hr Beba u Zaprešiću - 3 Beba u Zaprešiću - 3 Foto: DNEVNIK.hr Beba u Zaprešiću - 4 Beba u Zaprešiću - 4 Foto: DNEVNIK.hr +4 Anja Perković i Borna Pribanić - 1 Galerija 1/9 >>
Cijelu Hrvatsku šokirao je slučaj bebe koja je pronađena u košu za smeće u Zaprešiću. Dnevnik Nove TV razgovarao je s medicinskim timom koji je bio na terenu i suočio se sa stravičnim slučajem.

Stravičan slučaj u Zaprešiću. U kanti za smeće pronađena je beba. U životnoj opasnosti pothlađeno novorođenče prebačeno je u zagrebačku bolnicu. Policija moli ljude za pomoć. Stravičan slučaj za Dnevnik Nove TV istražila je Matea Ćorić Brunović.

Bebu su pronašla dva mladića koja su se vraćala s treninga. Čuli su plač, pogledali u kantu, a onda šok. Odmah su zvali policiju. Beba je bila umotana samo u krpu. I u životnoj opasnosti stigla je na zagrebački Sveti duh.

Pročitajte i ovo Sulejman Kadribašić udaljio se iz doma za starije Obitelj nestalog 82-godišnjaka poslala potresno pismo Tomaševiću: "Zar gubitak čovjeka nije dovoljan dokaz? Izmaškaran je bez suglasnosti"

"Duboko pothlađeno sa usporenom srčanom reakcijom i regularnim disanjem. Zbog pothlađenosti dijete je detaljno pregledano, nikakve vanjske ozlijede kolega nije našao, tako da radi se o kombinaciji niske porođajne mase 2 kile 200 grama i pothlađenosti", kazala je Rebeka Ribičić, Voditeljica Odjela neonatologije KB-a Sveti duh.

Muško novorođenče je sada stabilno i kažu najglasnija je beba na odjelu. Još se ne zna hoće li imati posljedica.

"Dijete je stabilno. Prima infuzije, počeli smo ga hraniti. Urednih vitalnih funkcija, diše lijepe je boje", dodala je Ribičić.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Komentirao ilegalni klub Beroš otkrio detalje o stanju novorođenčeta: "Tragovi krvi nisu bili njegovi"

Policija sve istražuje

Policija još istražuje okolnosti ovog događaja. Ovakav slučaj ne pamte.

"U ovom trenutku idemo u smjeru sumnje u kazneno djelo teško ubojstvo jer govorim o žrtvi obzirom na njezinu ranjivost, dob, govorimo o novorođenčadi", rekla je Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

Bebu su pronašli mladići od 17 i 18 godina. U šoku je cijeli Zaprešić.

"Šok, strašno. Bila sam odgajatelj grozno", izjavila je šokirana stanovnica Zaprešića Zorica.

"To je strašnom posebno u današnje vrijeme gdje postoje toliko ljudi koji žele djecu", kazala je Ruža.

"Ja sam se samo pitao je li to iz Zaprešića ili okoline netko došao pa ostavio dijete inače suludo/da se to dešava s malom djecu nevjerojatno", istaknuo je Ivan.

Pročitajte i ovo Martin Kruse i Slavica Parlov Horvat - 2 što nas čeka? Futurolog Kruse za Dnevnik Nove TV: "Gledajući kroz to pitanje, budućnost ne izgleda baš pozitivno"

Kanta za smeće u neposrednoj je blizini zgrada pa postoji mogućnost da je netko od stanara nešto čuo ili vidio. Policija moli ljude ako bilo što znaju da im se odmah jave!

Stravičan prizor

Cijeli slučaj prati i novinarka Dnevnika Nove TV Anja Perković.

Iz Svetog Duha poručili su da je dijete stabilno i dobro s obzirom što je sve preživjelo. Poznato je da je dijete rođeno u 38. tjednu, a u vrijeme nalaska bio je star tek sat ili najviše dva.

"Sinoć oko 23:15 dobili smo dojavu centra da se u ulici Antuna Mihanovića nalazi dijete krvave glave. To je bila prva dojava. Odmah smo izašli na teren, na putu prema lokaciji saznali smo da su očevidci dojavili našim dispečerima da se radi o bebi u košu za smeće. Dolaskom na mjesto intervencije ustanovili smo da su očevidci dvoje ili troje 15-godišnjaka koji su začuli plač iz obližnje kante za smeće", rekao je liječnik Borna Pribanić

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Penava Iz minute u minutu Tko ostaje u novoj vladi, a tko odlazi? "Ključne stvari bitne za suradnju su dogovorene"

Opisali su i kako je izgledao prvi prizor kada su stigli u pomoć bebi.

"Oni su mahali rukama i pokazivali na kantu za smeće. Mi smo stigli prije policije, izašli smo odmah van i pristupili smo toj kanti te začuli plač. Primijetili smo da se ondje nalazi beba, novorođenče te smo odmah izvukli kantu iz ležišta, polegli je vodoravno i pažljivo izvadili bebu van. Zatekli smo novorođenče koje nije moglo biti starije od pola sata ili 45 minuta koja je bila omotana u krpu kao za poliranje stakla. Dijete je bilo evidentno pothlađeno, sivih okrajina, odmah smo pristupili pregledu vitalnih aktivnosti. Iz tih parametara vidjeli smo da je dijete bilo vitalno ugroženo", istaknuo je Borna Pribanić.

"Pamtit ću to cijeli život"

Vitalne funkcije djeteta bile su ugrožene, samo nekoliko desetaka minuta bebu je dijelilo od smrti.

"Dijete je povremeno plakalo. Inače kod normalne novorođenčadi djeca plaču aktivno, naš pacijent je nažalost plakao samo povremeno. Izmjerili smo puls koji je bio 55, kod novorođenčadi normalno je od 110 do 190 u minuti. To je sve posljedica pothlađenosti.

Po našoj procjeni dijete u košu nije moglo biti dulje od pola sata do 45 minuta od samog ostavljanja, a od poroda maksimalno sat vremena. S obzirom da stanje u kojemu smo ga našli, još 15 do 20 minuta i mogli bi proglasiti samo smrt", smatra liječnik.

Pročitajte i ovo Vukovi - 1 Ministarstvo umiruje Stočari na nogama zbog vukova, spremni i na prosvjed: "U sljedećim danima pokušati ćemo dovesti stoku u Zagreb"

Prizor koji je medicinsku ekipu dočekao bio je stravičan.

"Nismo očekivali da će nas dočekati takav ružan prizor. Jako nas je to šokiralo, mene, doktora, našega vozača. Mislim da će to ostaviti jako velike posljedice na našu psihu. Svejedno smo odradili posao i uspješno smo dovezli dijete na Sveti Duh, gdje nas je dočekao cijeli tim na neonatologiji i dijete je uspješno predano", kazao je Petar Piculek, medicinski tehničar.

"Ne pamtim ništa slično. Ovo je nešto vrlo specifično. Niti u najluđim snovima nismo mogli zamisliti da je netko u stanju ovako nešto napraviti. To je bio velik emocionalni šok za nas. Napravili smo posao po svim parametrima struke, utoplili smo dijete, obrisali tragove krvi", istaknuo je liječnik Pribanić.

Pročitajte i ovo Otrovna riba - 2 Neobičan ulov Stručnjak o ulovu najotrovnije ribe kod Medulina: "Imamo problem zbog onog što se dogodilo sjevernom Jadranu"

Zahvalili su se tinejdžerima koju su na vrijeme nazvali hitnu te tako spasili život bebi.

"S osobama koje su dojavile pronalazak bebe nismo mogli ostvariti kontakt obzirom da smo bili fokusirani na bebu. Ovim putem se i njima zahvaljujem što su žurno dojavili i nama i policiji i što je zajedničkom akcijom svih beba spašena", zaključio je liječnik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene