Hrvati su u prosincu 2018-te godine oborili sve rekorde kad je u pitanju potrošnja. Prema podacima iz fiskalizacije, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore, potrošnja u prosincu iznosila je 14 milijardi i 800 milijuna kuna. Time je premašena i predkrizna 2008. godina. Riječ je o rastu potrošnje od 7 posto u odnosu na prosinac godinu prije.

Galerija


Zbog nižeg PDV-a državni će proračun biti nešto tanji, a kućni proračuni građana - neznatno deblji.

Vezani članci Trgovački centar, ilustracija HGK objavio podatke o uskrsnoj potrošnji: ''Pad je osjetan, ali gospodarstvo nije stalo'' Kupovina,ilustracija (Foto: Getty) Za blagdane ćemo potrošiti pola milijarde kuna više nego prošle godine, pola milijuna građana dobilo trinaestu plaću

Tomislava Ralić, direktorica sektora za trgovinu, HGK, objasnila je kako "vdimo da je jučer na snagu stupila nova stopa PDV-a, na određene proizvode. To su voće, povrće, meso, jaja, riba i dječje pelene. Zapravo možemo u nekakvoj uobičajenoj potrošačkoj košarici da će se ove uštede osjetiti na razini stotinjak kuna."

To je u prosjeku 1200 kuna na godišnjoj razini. Koliko su u prosjeku pale cijene?

"Ono što su nam trgovci govorili je to da će cijene pasti 9 do 10 posto no vidjet ćemo do kraja mjeseca kako će se cijene formirati."

Trgovina na malo raste već 52 mjeseca za redom, a ove promjene će se odraziti i na kupovnu moć građana. 

"Tako je, od kolovoza 2014. trgovina na malo raste na mjesečnoj razini i to su zapravo nezapamćene brojke od kad statistika prati te podatke. Ova mjera da se išlo sa snižavanjem PDV-a da se građanima olakša kupovina osnovnih namirnica je svakako dobra i treba ju pozdraviti", rekla je Ravlić. 

Rekordni brojevi od kad se prati statistika, a rekordna je bila i potrošnja u prosincu. Gotovo 15 millijardi kuna. 

"Da evo danas smo dobili te podatke. Od kada HGK radi procjene blagdanske potrošnje u mjesecu prosincu, 2018. smo potrošili 14 milijardi 850 milijuna kuna, to je skoro milijarda više od prošle godine. To je rekordna brojka, čak je nadmašila i prekriznu potrošnju 2008.

Zašto je tome tako – ima nekoliko razloga. Maloprodaja raste već četvrtu godinu zaredom, mijenjali smo poreznu reformu i neto plaće su nešto veće, imali smo rekoprdnu turističku sezonu, a i odluka da se božićnice i regresi s neoporezivog dijela s 2500 tisuće kuna pomiču na 7500 tisuća kuna je utjecala na to da su neke firme zaista ale veće božićnice, što se osjetilo i na potrošnji", objasnila je Ravlić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr