Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Rekordne brojke potrošnje

Direktorica HGK-a o sniženju PDV-a: "Ušteda će biti od stotinjak kuna, to je pozitivno, odrazit će se i na kupovnu moć"

Direktorica sektora za trgovinu HGK-a Tomislava Ravlić (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Direktorica sektora za trgovinu HGK-a Tomislava Ravlić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Direktorica sektora za trgovinu HGK-a Tomislava Ravlić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Direktorica sektora za trgovinu HGK-a Tomislava Ravlić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Direktorica sektora za trgovinu HGK-a Tomislava Ravlić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Hrvati su u prosincu 2018-te godine oborili sve rekorde kad je u pitanju potrošnja. Prema podacima iz fiskalizacije, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore, potrošnja u prosincu iznosila je 14 milijardi i 800 milijuna kuna. Time je premašena i predkrizna 2008. godina. Riječ je o rastu potrošnje od 7 posto u odnosu na prosinac godinu prije.

Zbog nižeg PDV-a državni će proračun biti nešto tanji, a kućni proračuni građana - neznatno deblji.

Pročitajte i ovo Uskršnja jaja - 4 Tradicionalno na stolu Jedemo ih manje, a plaćamo više: Uskrs bez njih teško da je moguć Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Tomislava Ralić, direktorica sektora za trgovinu, HGK, objasnila je kako "vdimo da je jučer na snagu stupila nova stopa PDV-a, na određene proizvode. To su voće, povrće, meso, jaja, riba i dječje pelene. Zapravo možemo u nekakvoj uobičajenoj potrošačkoj košarici da će se ove uštede osjetiti na razini stotinjak kuna."

To je u prosjeku 1200 kuna na godišnjoj razini. Koliko su u prosjeku pale cijene?

"Ono što su nam trgovci govorili je to da će cijene pasti 9 do 10 posto no vidjet ćemo do kraja mjeseca kako će se cijene formirati."

Trgovina na malo raste već 52 mjeseca za redom, a ove promjene će se odraziti i na kupovnu moć građana. 

"Tako je, od kolovoza 2014. trgovina na malo raste na mjesečnoj razini i to su zapravo nezapamćene brojke od kad statistika prati te podatke. Ova mjera da se išlo sa snižavanjem PDV-a da se građanima olakša kupovina osnovnih namirnica je svakako dobra i treba ju pozdraviti", rekla je Ravlić. 

Rekordni brojevi od kad se prati statistika, a rekordna je bila i potrošnja u prosincu. Gotovo 15 millijardi kuna. 

"Da evo danas smo dobili te podatke. Od kada HGK radi procjene blagdanske potrošnje u mjesecu prosincu, 2018. smo potrošili 14 milijardi 850 milijuna kuna, to je skoro milijarda više od prošle godine. To je rekordna brojka, čak je nadmašila i prekriznu potrošnju 2008.

Zašto je tome tako – ima nekoliko razloga. Maloprodaja raste već četvrtu godinu zaredom, mijenjali smo poreznu reformu i neto plaće su nešto veće, imali smo rekoprdnu turističku sezonu, a i odluka da se božićnice i regresi s neoporezivog dijela s 2500 tisuće kuna pomiču na 7500 tisuća kuna je utjecala na to da su neke firme zaista ale veće božićnice, što se osjetilo i na potrošnji", objasnila je Ravlić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene