Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DIP: Rekordan broj izbornih promatrača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za predstojeće parlamentarne izbore prijavio se do sad najveći broj, ukupno 8.540 promatrača, izvijestio je danas predsjednik Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin.

Hrvatin je, na konferenciji za novinare, podsjetio da je do sada najviše promatrača bilo na parlamentarnim izborima 2000., kada je izbore promatralo nešto više od 2.500 osoba.

Pročitajte i ovo DIP predaja lista DIP poslao upozorenje za EU izbore: "Sve može završiti kaznama od više tisuća eura" Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić Konferencija za medije DIP objavio podatke o izborima, na dva mjesta će se ponoviti: "Po pitanju izlaznosti su bitne dvije stvari"

Uz 2.495 GONG-ovih i 22 OESS-ova promatrača, ove će izbore nadgledati i 5.507 promatrača novoosnovane udruge "Electa" u Hrvatskoj i 276 u dijaspori, 11 promatrača Izborne studijske misije, 97 HDSSB-ovih, 86 Demokratskog saveza Mađara, 44 Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata, te dva promatrača Unije Roma.

Hrvatin je izvijestio i da je DIP tiskao više od pet milijuna
glasačkih listića, te objasnio da je listića obično više nego birača, budući da se za pripadnike nacionalnih manjina tiskaju i posebni listići za 12. izbornu jedinicu.

Naglasio je da je manipulacija listićima nemoguća, te da će sav višak biti uništen.

Listići i dalje imaju serijski broj, a kako bi se zaštitila tajnost
glasovanja, oni koji ih na biralištima budu dijelili obvezani su
biračke listiće rasprostrijeti lepezasto, otisnutom stranom okrenutom prema stolu, i uzimati nasumce.

Za ove izbore određeno je 6.970 biračkih mjesta, od čega 265 u inozemstvu, 60 posto više nego na prethodnim izborima.

Izvan roka utvrđena su dva biračka mjesta za hrvatske vojnike u Afganistanu, a Hrvatin je pojasnio da se čekala uspostava telefonskih linija, te da nije riječ o povredi izbornog procesa, jer je zakonski rok za utvrđivanje biračkih mjesta instruktivan.

U skladu sa zakonom, ukinuta su biračka mjesta za prognane i raseljene osobe, koje će glasovati u mjestu prebivališta, ili tamo gdje su privremeno upisani.

Sa 56 na 115 povećan je broj mjesta na kojima mogu glasovati oni koji će na izborni dan biti izvan mjesta u kojem imaju prebivalište, a Hrvatin je naglasio da se time htjelo biračima omogućiti da glasuju bez putovanja u druga mjesta, gdje je god to bilo moguće.

Za zatvorenike i posade brodova izvan hrvatskih teritorijalnih voda osigurana su 94 izborna mjesta, a oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a na dan izbora se zateknu na području države moći će glasovati na sedam birališta.

Imenovani su i birački odbori za sva izborna mjesta, a DIP je
organizirao predavanja na kojima je za pripremu izbora osposobljeno osoblje diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Sastanci su održani i sa svim predsjednicima i zamjenicima
predsjednika izbornih povjerenstava, rekao je Hrvatin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene