Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog vjetra

DHMZ upalio crveni meteoalarm: "Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje"

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Upozorenja DHMZ-a za subotu Upozorenja DHMZ-a za subotu Foto: DHMZ/Screenshot Upozorenja DHMZ-a za nedjelju Upozorenja DHMZ-a za nedjelju Foto: DHMZ/Screenshot Vremenska prognoza za subotu Vremenska prognoza za subotu Foto: DHMZ/Screenshot Vremenska prognoza za nedjelju Vremenska prognoza za nedjelju Foto: DHMZ/Screenshot +0 Ilustracija Galerija 1/5 >>
Za subotu je upaljeno crveno upozorenje za srednju Dalmaciju te žuto za još nekoliko regija diljem Hrvatske zbog vjetra.

Državni hidrometeorološki zavod upalio je nekoliko meteoalarma za Hrvatsku za subotu.

Osječka regija, Velebitski kanal, kninska, splitska i dubrovačka regija te sjeverna i južna Dalmacija su u žutome što znači da je vrijeme potencijaln opasno i to zbog vjetra.

Crveni meteoalarm upaljen je za srednju Dalmaciju.

Pročitajte i ovo Dan sjećanja - 1 iz minute u minutu FOTO Gradom herojem prošlo 150.000 ljudi, zvona crkava diljem Hrvatske zvonila za žrtvu Vukovara

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", priopćili su iz DHMZ-a.

Ilustracija Upozorenja DHMZ-a za subotu (Foto: DHMZ/Screenshot)

Što se tiče vremenske prognoze, bit će pretežno sunčano, ponegdje i razmjerno vjetrovito. Sredinom dana i popodne u Slavoniji i Baranji povremeno više oblaka, no uglavnom suho.

U središnjim i gorskim krajevima vjetar slab do umjeren sjeverni. U istočnoj Hrvatskoj te u Dalmaciji puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar s olujnim udarima, na sjevernom Jadranu tijekom prijepodneva bura. Najviša dnevna temperatura bit će između 6 i 12, na Jadranu od 11 do 16 °C.

Ilustracija Vremenska prognoza za subotu (Foto: DHMZ/Screenshot)

Nedjelja

Prema trenutačnim objavama DHMZ-a, za nedjelju je upaljeno samo žuto upozorenje za južnu Dalmaciju.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Podnesena kaznena prijava U prometnoj nesreći teško ozlijeđena pješakinja (69): Vozač se zaustavio na zebri pa ponovno krenuo i udario je

Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", javili su iz DHMZ-a.

Ilustracija Upozorenja DHMZ-a za nedjelju (Foto: DHMZ/Screenshot)

U nedjelju će na Jadranu biti većinom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. U unutrašnjosti djelomice sunčano, a uz prolazno više oblaka sredinom dana može pasti malo kiše, uglavnom u središnjim predjelima.

Vjetar slab, mjestimice do umjeren jugozapadni. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadni vjetar, još prijepodne na jugu umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar, a popodne vjetar u okretanju na sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura bit će između -3 i 2, na Jadranu od 5 do 10 °C. Najviša dnevna između 6 i 11, na Jadranu od 12 do 16 °C.

Ilustracija Vremenska prognoza za nedjelju (Foto: DHMZ/Screenshot)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene