Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pronađeni dijelovi tijela

Proračunato ubojstvo imućnog Dubrovčanina zbog 400.000 eura: "Izgleda mi da je ipak punomoć falsificirana"

Nakon dvije godine tragično je okončana potraga za nestalim 58-godišnjim Dubrovčaninom Tonyjem Gerardom. Pronađen je zakopan na 60 centimetara dubine nedaleko od samog središta Svete Nedelje. Osumnjičena je njegova bivša supruga koja je imala pomoć svog drugog (također već) bivšeg muža.

Nakon duljeg tajnog praćenja policija je konačno složila mozaik događaja. Nekadašnji supružnici Werner Trautmann i Marina Šnajder njezinog su prvog muža Tonyja Gerarda oštetili za 400 000 eura. Samu je sebe prvo "opunomoćila" kako bi potom prodala vrijedne nekretnine u Dubrovniku.

Dežurna županijska državna odvjetnica u Velikoj Gorici u suradnji sa zagrebačkom policijom provela je očevid i ekshumaciju ostataka dijelova ljudskog tijela 23. veljače, a 27. veljače ispitani su 57-godišnjak i 61-godišnjakinja.

Sumnja se i da je 57-godišnjak odbacio njegovo tijelo na neutvrđeno mjesto, a onda je 23. veljače ove godine s "navedene lokacije dio posmrtnih ostataka 58-godišnje žrtve automobilom dovezao u šumski predio na jezeru Orešje te ih ubacio u prethodno iskopanu rupu u zemlji".

Pročitajte i ovo Uhićen Hrvoje Vojković Hrvoje vojković Posao je započeo s Tuđmanovim unukom, Croatia osiguranje isplatilo mu je ogromnu otpremninu, a onda je pao jer nije posadio tulipane

"Osnovano se sumnja i da je potom, na više različitih lokacija u Zagrebačkoj županiji, odbacio rukavice i torbu koje je koristio, kao i odjeću u koju je bio odjeven", dodaje tužiteljstvo koje je od dežurnog suca istrage zatražilo određivanje istražnog zatvora za osumnjičenike.

"Prateći ovo sve izgleda mi sve nekako da je ipak punomoć falsificirana, ali ja to nisam vidjela pa vjerojatno je to jako vjerodostojna punomoć unatoč toga što sumnjamo svi u to", rekla je za Dnevnik Nove TV Nada Kemec, potpredsjednica Hrvatske javnobilježničke komore.

U slučaju ovakvog vjerodostojnog falsifikata sve ovo nije bilo, kaže, teško izvesti. No kako bi se ovakve i slične radnje u budućnosti spriječile, trebao bi se uvesti registar punomoći!

Pročitajte i ovo Ilustracija Ruska paravojna organizacija Satelitske snimke otkrile nove građevine u bazi plaćeničke vojske: Posljednjih mjeseci kruže oglasi za novačenje...

"Imamo registar zadužnica, nemate više krivotvorenih zadužnica! Tako bi i ovdje bilo. Znači sad kod mene netko danas ovjeri punomoć, mi unosimo u registar punomoći i sad bilo koji kolega ili državno tijelo ili netko tko može izvršit uvid u taj registar se uvjeri da li je evidentirana ta punomoć i ovjerena odnosno unesena na zakonit način. Mi to već više godina tražimo od ministarstva pravosuđa da se taj registar osnuje da bi upravo zaštita građanima bila jer mi smatramo inače pogotovo za stariju populaciju, a i populaciju koja ne zna puno o tome da je punomoć najopasnija u pravnom prometu", pojasnila je Kemec.

Zbog jednog krivotvorenog dokumenta - jedna je osoba mrtva, a dvoje pred dugogodišnjom kaznom zatvora!

"Tako da je ovo zločin nad zločinima i ono što zgraža nas kao hrvatsku javnost", dodaje.

U registru nestalih nakon dvije godine više ne stoji ime ni fotografija Tonyja Gerarda - iako je DNK analiza još u tijeku.

"Da bi dobili potvrdnu identifikaciju moramo imati nešto njegovo zaživotno (u pravilu to nemamo), ali onda radimo iz referentnih uzoraka znači iz članova obitelji", otkrio je Milovan Kubat iz DNA laboratorija Zavoda za sudsku medicinu.

Da bi mogli komparirati i dobiti biostatističku vjerojatnost preko 99,99% da se radi o toj osobi.

Forenzičar Kubat kaže to u prosjeku traje nekoliko tjedana. Do članova obitelji nismo došli, no prema nekim informacijama sin nesretnog Žerarda na putu je prema Hrvatskoj i uzorci će se uzimati upravo od njega.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene