Ivka i Goran Pavlović iz općine Semeljci u Đakovštini više od desetljeća vode svoju bitku s pravosuđem zbog poljoprivrednog zemljišta. Naime, država ih je tužila da za zemlju koju obrađuju nisu platili zakup. I dok je trajao sud u kojem je tužba pravomoćno pala, oni kažu kako je država zemlju koju oni obrađuju dodijelila drugome.

Galerija


Pavlovići su još krajem devedesetih godina odlučili živjeti od svojih ruku, uzgajajući dvadesetak goveda i tridesetak ovaca, a ističu kako su uspjeli unatoč tome što su poticaji bili manji nego danas. Sve se, kažu, promijenilo 2003. godine kada lokalne jedinice raspisuju natječaje za državnu zemlju. No krenula su, tvrde oni, pogodovanja. Obitelj prstom upire u načelnika općine Grgu Lončarevića.

Vezani članci Provjereno: Borac protiv krivolova izgubio život - 8 Borca protiv krivolova našli mrtvog, zapetljanog u ilegalnu mrežu. Obitelj traži istinu: "Ja ne spavam noću, već dva i pol mjeseca" Zlatko Pinjuh Ovaj političar više je puta bio tema emisije Provjereno, a sad mu je to i - izborni slogan

"Natječaj je bio samo figura, fiktivan natječaj da bi oni sebi podijelili kako oni hoće. I po kojoj cijeni hoće. I to su i radili", tvrdi Ivka Pavlović.

Napominju kako su se javljali na nekoliko mjesta, a kažu kako je željenu parcelu dobio netko drugi, iako su oni ponudili višu cijenu. No općina ih odbija jer najviša cijena, govore Pavlovići, ne znači i najbolju ponudu. Zbog toga podnose kaznenu prijavu i od tog trenutka, kažu, kreće njihova agonija jer dobivaju manju parcelu od 28 hektara. Ali i za nju za nekoliko godina ulaze u bitku. Ugovor im je raskinut, jer navodno nisu plaćali te stiže i tužba od države. Oni, pak, osporavaju da su bili dužni.

"Uništili su nas.... sav naš rad što smo ostvarivali preko 20 godina, sve nam je uništeno, svu proizvodnju što smo imali, ugasili smo, i što bude bit će. Sve što smo imali pravno, to nam je oduzeo sud, hrvatsko pravosuđe mi je oduzelo i državno odvjetništvo", tvrdi Goran Pavlović.

Govore kako izbora više nemaju.

"Na svaku kaznenu prijavu koju smo im podnijeli mi smo pretrpjeli štetu, nasilje, teror, nema što nam nisu radili. Moje dijete radi, moj sin radi na njivi. Dođe policija, pošalju policiju, dođe policija i potjera ga. Moj sin se okrenuo, dođe kući, uzme kofer istoga dana i ode. Kaže, ja tu radit' neću", priča Ivka Pavlović.

Ekipa emisije 'Provjereno' otišla je u općinu potražiti načelnika općine Semeljci Grgu Lončarevića te detaljno analizirati ovaj slučaj.
 

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:30 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr