Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvadeset, pedest ili sto tisuća - koliko je ljudi do sada napustilo zemlju? Dok se političari razmeću brojkama - stvarno stanje, upozoravaju demografi, krije se na terenu.


Ekipa Dnevnika Nove TV obišla je Slavoniju i uvjerila se u katastrofalno stanje. Bijela kuga već je odnijela cijela sela.

Vezani članci Osijek/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Iako puževim korakom, slavonska metropola se oporavlja: Osijek ima razloga za slavlje, no još nije dosegao staru slavu Slika nije dostupna 'Niti jedna hrvatska vlada nije vodila demografsku politiku'

Veronika, Ana i Mato, najmlađi su stanovnici Imrijevaca. U selu, 50 kilometara od Požege, djeca se ne rađaju već 39 godina. Selo je nekad imalo, kažu, 250 duša i područnu školu sa osam razreda. Danas je cijela strana ulice prazna.

Crkvena zvona ne čuju se ni u Milincu nedaleko Đakova. U selu sa samo četvero djece, krštenja i svatovi su rijetkost, a ni mise nisu svake nedjelje. "Nema života, nema nikakvog prilaganja, nema ništa i eto, narod mora napuštati", kaže Željko Špernoga, stanovnik Milinca.

Ovo je stvarna demografska slika Hrvatske

U Paučju, s druge strane brda, nema ni crkve. Od 160 stanovnika ostalo ih je 25. Nemaju cestu, vodovod, školu ni trgovinu. Svaki drugi dan, kažu mještani, dođe tek pokretna trgovina u obliku kombija. I staje su prazne. Ivan Kajba iz Paučja je nekada živio od poljoprivrede, danas se prehranjuje pčelama i zečevima. Djeca su mu otišla.

Demografi upozoravaju, stanje je alarmatno. Hrvatska nema demografsku politiku i desetljećima radi protiv vlastitih stanovnika forsirajući razvoj samo većih gradova. "To ne smije biti igra politike, političara - onih koji jesu ili onih koji žele biti na vlasti, nego zadatak svih", ističe demograf Anđelko Akrap.

Nisu svi koji su otišli odjavljeni, pa je stvarno stanje vidljivo samo na terenu. Samo u Slavoniji postoje deseci sela u koja ne dolazi nitko osim pokretnih trgovina.

U Čenkovu više nema nikoga, a i Veronika, Ana i Mato s početka priče, strahuju od zaborava i korova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook