Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedinstveni zvižduci

Delfini se dozivaju imenom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se kako dupini mogu dozivati jedni druge oponašanjem glasova dupina kojeg dozivaju. Objavljeno je to u istraživanju znanstvenika Randalla Wellsa.

Višegodišnje osluškivanje dupina pokazalo je da oni mogu dozivati jedni druge. 'Ispostavilo se kako su ovi zvižduci zapravo imena. To su apstraktna imena, s čim se do sad nismo upoznali u životinjskom svijetu', rekao je Randall Wells, jedan od autora nove studije o ponašanju delfina, objavio je CNN.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

'Svaki dupin ima jedinstveni zvižduk'

Wells koji inače radi u programu za istraživanje Sarasota Dolphin, radio je sa znanstvenicima nekoliko sveučilišta i institucija na istraživanju vokalnog kopiranja delfina te je istraživanje objavljeno prošli tjedan u 'Proceedings of the Royal Society B.' 'Svaki delfin proizvodi vlastiti jedinstveni zvižduk koji opisuje njegov individualni identitet. Nova studija sugerira da delfini zapravo oponašaju one s kojima su bliski i žele ih ponovno vidjeti', objasnili su u priopćenju za javnost znanstvenici sa Sveučilišta St. Andrews.

>> VIDEO Dupin zgrabio djevojčicu za ruku

Prilikom provođenja ove studije, istraživači su preslušali snimke oko 250 dobrih dupina koji su između 1984. i 2009. godine obitavali u zaljevu Sarasota te dupine u akvariju Seas u Disney Worldu.

Zvižduke razmjenjuju samo oni koji se poznaju

Otkrili su da su dupini koji su se p oznavali određeno vrijeme oponašali zvižduke jedni drugih kada su bili razdvojeni. Takve zvižduke nisu razmjenjivali oni koji bi su se u nekom trenutku samo slučajno susreli. 'Činjenica da životinje proizvode zvižduke kojima kopiraju druge ukazuje na to da ih žele vidjeti', rekla je Stephanie King sa Sveučilišta St. Andrew.

Ukupno vokalno iskustvo delfina približava komunikaciju tih sisavaca onoj ljudskoj, više nego što je to slučaj kod bilo koje druge životinjske vrste.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene