Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na slučaju "Ademi-Norac" testirat će se sposobnost hrvatskog pravosuđa za procesuiranje ratnih zločina, izjavio je u utorak u Zagrebu šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert.


"Slučaj 'Ademi-Norac' je test slučaj za hrvatsko pravosuđe. Vidjet ćemo kako će suđenje teći i potom procijeniti", rekao je Degert na konferenciji za novinare u povodu objave godišnjeg izvješća EK-a o napretku Hrvatske.

Vezani članci Provjereno: Kako se namještaju sudske presude? Ekskluzivna snimka: Priznao da je lagao na sudu kako bi Božidara Kalmetu učinio slobodnim čovjekom, u zamjenu za svoju slobodu Nikola Grmoja Grmoja o stanju u hrvatskom pravosuđu: ''Pozivam Mamića da olakša dušu i iznese sve informacije koje ima, ne samo o sucima''

Hrvatskim generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu se sudi pred Županijskim sudom u Zagrebu za ratne zločine počinjene u Medačkom džepu 1993. u prvom slučaju koji je hrvatskom pravosuđu prepustio Haški sud.

Reforma pravosuđa je, uz reformu javne uprave i borbu protiv
korupcije, jedno od područja na kojima Hrvatska još mora poraditi na putu približavanja u punopravno članstvo EU-a, rekao je Degert govoreći o izvješću koje pokriva razdoblje od 1. listopada 2006. do 3. listopada 2007.

Po njegovim riječima, pristupni pregovori između Zagreba i Bruxellesa dobro napreduju, no nisu gotovi dok se ne otvore i zatvore sva poglavlja.

"Spremni smo raditi što je brže moguće, no lopta je na hrvatskoj strani terena", istaknuo je Degert pozivajući buduću hrvatsku vladu da se usredotoči na reforme i primjenu zakonodavnog okvira EU-a.

Predstavnik EK-a u Zagrebu je naglasio kako je, sveukupno gledajući, Hrvatska ostvarila "značajan napredak" od posljednjeg godišnjeg izvješća i postala predvodnik u približavanju jugoistoka Europe EU-u.

"Hrvatska je od svih zemalja regije vodeća u svojim postignućima. Ona otvara put drugim zemljama regije i zato ima posebnu odgovornost", rekao je Degert.