Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Degert se nada skorom rješenju pitanja ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert izrazio je nadu da će rješenje u pogledu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa uskoro biti pronađeno, istaknuvši kako je stajalište Europske unije o tom pitanju dobro poznato te kako Unija sada očekuje signal s hrvatske strane.

'Mislim da uz malo dobre volje možemo pronaći rješenje' o ZERP-u, rekao je Degert u izjavi za novinare na svečanom obilježavanju prve godišnjice Informacijskog centra Europske unije u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dnevnik Nove TV pita Osjećate li se sigurno? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

'Nadam se da će se možda idućih dana, a ako to ne bude moguće idućih tjedana, zainteresirane strane okupiti oko pregovaračkog stola i pokušati pronaći rješenje', dodao je.

Upitan hoće li Europska unija imati razumijevanja ako Hrvatska do 1. siječnja ne formira Vladu i Sabor koji bi mogli odgoditi primjenu ZERP-a, Degert je kazao kako je Hrvatska imala godinu dana da nešto poduzme po tom pitanju.

'Pravno gledajući, saborska odluka je donesena. Treba pričekati što Hrvatska može učiniti u tom pogledu, uzimajući u obzir interese susjednih zemalja i Europske unije u cjelini', dodao je.

Na pitanje hoće li Europska unija u slučaju aktiviranja ZERP-a 1. siječnja automatski suspendirati pregovore s Hrvatskom, Degert je kazao kako treba pričekati i vidjeti što će se dogoditi u idućih 15 dana.

'U ovoj fazi, imamo još 15 dana da vidimo što se može učiniti u Hrvatskoj, jer je riječ o odluci koju je donijela Hrvatska, Hrvatski sabor.'

'Hrvatska treba nešto poduzeti u tom pogledu. Očekujemo signal s hrvatske strane i tada ćemo vidjeti što će se dogoditi 1. siječnja', rekao je.

Degert nije želio nagađati je li dogovor moguće postići u roku idućih 15 dana, ali je istaknuo kako je stajalište Europske unije o tom pitanju dobro poznato.

'Premijer Sanader jako dobro zna kakvo je stajalište Europske unije i Europske komisije', rekao je Degert.

Ministri vanjskih poslova EU-a upozorili su prošli ponedjeljak
Hrvatsku da ne primjenjuje Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas na zemlje EU-a dok se ne pronađe zajednički dogovor o tom pitanju. 

Na trilateralnom sastanku Hrvatske, Slovenije i Italije u lipnju
2004. Hrvatska je izvijestila dvije strane da se ZERP neće
primjenjivati na zemlje članice EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene