Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana: Rješenje problema sa ZERP-om treba predložiti Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo na izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera i priopćilo da Slovenija čeka konkretan hrvatski prijedlog za rješenje problema ZERP-a te dodalo kako termin za sastanak kvadrilaterale o tom pitanju još nije određen.

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da je Slovenija pozitivno odgovorila na prijedlog Hrvatske da se pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa raspravi kvadrilateralno, između Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske komisije. Kazao je također kako očekuje da će do kvadrilateralnog sastanka doći vrlo brzo, a kao mogući termin naveo je 13. i 14. ožujka u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Izjave nakon sastanka POZIVI NA GRAĐANSKI NEPOSLUH Seljaci bijesni nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede: "Oni nas ismijavaju, kao da smo došli u cirkus" Slika nije dostupna Degert se nada skorom rješenju pitanja ZERP-a

'Slovenija je već odavno pristala na održavanje kvadrilateralnog sastanka o rješavanju pitanja hrvatskog ZERP-a, čim Hrvatska bude predložila konkretno rješenje. Do dogovora o konkretnom datumu sastanka još nije došlo', objavilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i premijer Janez Janša proteklih su mjeseci u vezi s pitanjem ZERP-a dali više izjava u kojima su - objašnjavajući poziciju Ljubljane oko ZERP-a - govorili kako prvi potez za rješavanje toga problema mora doći iz Hrvatske, a ne iz Slovenije kojoj odgovara da se ZERP ne primjenjuje na članice Unije.

Slovenska strana je također naglašavala kako se s rješenjem koje eventualno predloži Hrvatska trebaju suglasiti Italija i Slovenija u nazočnosti člana Europske komisije, dakle u istom formatu na kojem je 2004. godine dogovor da se ZERP ne primjenjuje na zemlje članice EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene