Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ljubljana: Rješenje problema sa ZERP-om treba predložiti Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo na izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera i priopćilo da Slovenija čeka konkretan hrvatski prijedlog za rješenje problema ZERP-a te dodalo kako termin za sastanak kvadrilaterale o tom pitanju još nije određen.

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je da je Slovenija pozitivno odgovorila na prijedlog Hrvatske da se pitanje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa raspravi kvadrilateralno, između Hrvatske, Italije, Slovenije i Europske komisije. Kazao je također kako očekuje da će do kvadrilateralnog sastanka doći vrlo brzo, a kao mogući termin naveo je 13. i 14. ožujka u Bruxellesu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZERP: Vijeće EU ponovno se poziva na dogovor iz 2004. godine Slika nije dostupna 'RH ne bi trebala primjenjivati ZERP do pronalaska rješenja'

'Slovenija je već odavno pristala na održavanje kvadrilateralnog sastanka o rješavanju pitanja hrvatskog ZERP-a, čim Hrvatska bude predložila konkretno rješenje. Do dogovora o konkretnom datumu sastanka još nije došlo', objavilo je slovensko Ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel i premijer Janez Janša proteklih su mjeseci u vezi s pitanjem ZERP-a dali više izjava u kojima su - objašnjavajući poziciju Ljubljane oko ZERP-a - govorili kako prvi potez za rješavanje toga problema mora doći iz Hrvatske, a ne iz Slovenije kojoj odgovara da se ZERP ne primjenjuje na članice Unije.

Slovenska strana je također naglašavala kako se s rješenjem koje eventualno predloži Hrvatska trebaju suglasiti Italija i Slovenija u nazočnosti člana Europske komisije, dakle u istom formatu na kojem je 2004. godine dogovor da se ZERP ne primjenjuje na zemlje članice EU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene