Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro detalji

Davor Dretar Drele postaje državni tajnik? Čeka se dogovor koalicijskih partnera o novoj kadrovskoj križaljci

Davor Dretar
Davor Dretar Foto: Dnevnik Nove TV
Tko će biti novi državni tajnici i novi čelnici saborskih odbora, pitanja su na koja će vladajuća koalicija uskoro morati dati odgovor, a koalicijski sastanci i dalje će se održavati utorkom u Banskim dvorima.

Bivši saborski zastupnik Domovinskog pokreta Davor Dretar Drele trebao bi biti novi državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koje je prema koalicijskom sporazumu pripalo Domovinskom pokretu te je na njegovu čelu DP-ov glavni tajnik Josip Dabro.

"On je izrazio želju za tim, opcija je, ali u stranci još nismo donijeli konačnu odluku", kazao je sugovornik iz Domovinskog pokreta 24 sata, kojemu je Dretar rekao da ne može komentirati tu informaciju, niti je potvrditi niti opovrgnuti.

"Koalicijski sastanci su u tijeku i ekipiraju se timovi. Dok se oni ne poslože, neozbiljno je bilo što najavljivati i zahtijevati jer treba poštovati sve sudionike razgovora", poručio je Dretar.

Koalicijski sastanci i dalje će se održavati utorkom u Banskim dvorima, a još nije poznato hoće li već danas biti održan prvi.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović Sabina Tandara Knezović Burno u Demontaži oko molitelja na Trgu: "Klečavci nam neće soliti pamet, neka nam ne ulaze u gaćice i utrobe"

No koalicijski partneri trebali bi konačno definirati i u kojih 16 odbora žele imati predsjednika, da bi se zatim oporba, sukladno broju mandata pojedinog kluba, dogovorila o čelnim pozicijama u preostalih 14 odbora, što uključuje i Antikorupcijsko vijeće.

Ako se sve bude odvijalo po planu, Odbor za izbor i imenovanja u četvrtak bi predložio kompletnu saborsku kadrovsku križaljku, koju bi dan kasnije zastupnici izglasali na plenarnoj sjednici.

Pročitajte i ovo Dragana Jeckov, Ivica Kukavica Burno u Saboru Od Baby Lasagne do HOS-a: "Ovo je gore nego prije"

Nepopunjene su još i dužnosti dva potpredsjednika Sabora iz reda opozicijskih stranaka. I tu se čeka na odluku HDZ-a o odborima. SDP, s uvjerljivo najbrojnijim oporbenim zastupičkim klubom, ima pravo na dvije od tri najjače pozicije. Ili će to biti oba potpredsjednika, ili pak jedan plus predsjednik odbora koji je SDP-u naročito važan. S tim da će, po zakonskom automatizmu, SDP-ovac biti predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost.

Saborskoj zastupnici Vesna Vučemilović, piše Novi list, koja je isključena iz Hrvatskih suverenista, HDZ bi mogao osigurati ostanak na dužnosti predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport koju je, kao pripadnica oporbe, obnašala u 10. sazivu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene