Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obilazak granice

Božinović tijekom posjeta graničnim policajcima promatrao 300 migranata blizu granice: "Nema namještaljke, migrantska kriza je tu"

Migranti u pokretu (Foto: Dnevnik.hr)
Migranti u pokretu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Obilazak graničnih policajaca (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/10 >>
Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obišli su u petak državnu granicu. Dok je ministar s vrha Plješevice gledao granicu, grupa od 300-tinjak migranata kroz šumu je ušla prema granici.

Nakon što je Hrvatska korak bliže šengenskoj zoni, premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović stigli su u obilazak granice. Granični policajci premijeru i ministru pokazali su opremu i izložili taktiku čuvanja granice.

Pročitajte i ovo Migrantski kamp Vučjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 KAMP VUČJAK U BIH Tri policajca na 700 migranata: "Mi smo na buretu baruta i nikad ne znate kad može doći do ekscesa"

Pročitajte i ovo Premještanje ilegalnih migranata (Screenshot: USKinfo.ba) Akcija Mordana Razotkriven trojac hrvatskih krijumčara migranata: U tri mjeseca prebacili 87 ljudi, zaradili 50.000 kuna

I dok je Božinović s policijom s vrha Plješivice gledao granicu, grupa od 300-tinjak migranata kroz šumu je ušla prema granici. Svi su ih vidjeli.

"Nema namještaljke kad je upitanju migrnatska kriza, ona je tu, ona je prisutna, ono što mogu reći i na što sam ponosan to je da Hrvatska i hrvatska sigurnost je u rukama ovih sjajnih ljudi", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

"Mi se uspješno nosimo s tim migracijskim pritiskom, ali razmišljamo i predviđamo situacije razmjenjujemo podatke na svakodnevnoj razini", kaže Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Samo ove godine zaposlilo se 800 novih policajaca, a jučer je Vlada donijela odluku da se smije dignuti pričuvna policija, oko 1200 službenika, koji će popuniti mjesta kada kolege iz granične ili interventne policije ne mogu raditi.

Načelnik postaje granične policije u Korenici Goran Matijević kaže kako toplo vrijeme i težak teren pogoduju migrantima za višednevni boravak u šumi i pokušaju prelaska hrvatske granice.

"Postaja granične policije Korenica ima dovoljan broj svih rodova policije, imamo i dostatan broj suvremene opreme, a sve u cilju sprečavanja ulaska ilegalnih migranata u Hrvatsku", rekao je Matijević.

Mladen Matovinović, voditelj službe za granicu PU ličko senjske kaže da je pritisak migranata jak na potezu od Bihaća do Korenice zbog kampa Vučjak te blizine grada Bihaća koji je pun migranata. Ističe kako imaju dobru suradnju s policijom BiH.

Vanjska granica EU treba se štititi na najdaljoj lokaciji

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak kako se vanjska granica EU treba štititi na najdaljoj lokaciji založivši se za pronalazak dogovora s Turskom oko problema nezakonitih migracija.

"Smatramo da se vanjsku granicu EU treba štititi na najdaljoj lokaciji. Na migracijskom pravcu kojeg zovemo istočno-mediteranski ili zapadno Balkanski. To podrazumjeva štititi grčku granicu i to podrazumjeva štititi bugarsku granicu. To su one granice gdje dolazi do inicijalnog ulaska nezakonitih migracija. Onda se kasnije različitim - vrlo spretnim i lukreativnim, ali protuzakonitim aktivnostima krijumčara koji profitiraju na ljudskoj nesreći za vrlo unosne novce, događa to da su ljudi koji su ilegalno ušli tisućama kilometara dalje odavde te došli u područje sjeverozapadne BiH i blizu hrvatske granice", rekao je Plenković.

Plenković je to izjavio prilikom helikopterskog obilaska granice s BiH kod aerodroma Željava upitan pokušava li Vlada diplomatskim putem u pregovorima s BiH na razini EU riješti problem nezakonitih migracija.

Razgovori s BiH na dnevno-političkoj razini ali i na operativnoj razini policija

Istaknuo je kako je hrvatska uloga pomoći cjelokupnom rješenju, nastaviti raditi na sporazumu i deklaraciji s Turskom koja će situaciju stabilizirati onako kako ju je stabilizirala zadnje tri godine. Podsjetio je kako je EU dala Turskoj šest milijardi eura kako bi zaustavila val nezakonitih migracija. Navodeći kako se u Turskoj, Jordanu i Libanonu nalazi više od pet milijuna migranata i izbjeglica, Plenković je rekao i da su te zemlje jedan od ključnih "sastavnica cjelovitog rješenja". Istaknuo je i da se razgovori s BiH kontinuirano odvijaju na dnevno-političkoj razini, ali i na operativnoj razini policija.

Upitan što je s prijetnjama iz Turske da će poslati milijun izbjeglica na ovo područje, premijer je odgovorio kako s tom zemljom mora razgovarati jer je Turska po svom geografskom položaju i činjenici da ima toliki broj izbjeglica i migranata na svom teritoriju - zemlja koja može utjecati na dinamiku nezakonitih migracija.

Uvjeren je kako dogovr s Turskom nema alternative. "To je u sigurnosnom interesu cijele EU, a naročito Hrvatske koja je jedna od država uz sve druge koje su uključene na toj ruti", pojasnio je.

Na pitanje hoće li pritisak na našu granicu rasti uzvratio je kako će o tome u idući utorak u Grčkoj razgovarati sa svojim kolegom Micotakisom. (M.B./Hina)

 Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene