Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pričalo se o rebalansu proračuna

Izlazak HZZO-a iz državne riznice: Vrijeme i model još uvijek nepoznati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda bi vrijeme i model izlaska izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice uskoro trebali biti poznati, ministri zdravlja i financija Siniša Varga i Boris Lalovac na današnjem susretu u Ministarstvu financija najviše su razgovarali o rebalansu državnog proračuna.

Kako se doznaje u Ministarstvu zdravlja, Varga i Lalovac nisu danas dogovorili izdvajanje HZZO-a u izvanproračunski fond, koje je po Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju predviđeno za prvog siječnja iduće godine.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Ilustracija nove upute Znate li za novost vezanu za bolovanje? Iz HZZO-a objasnili kakva je procedura

Pritom se u javnosti spominju tri modela izdvajanja. Po prvom modelu, izlazak iz riznice bio bi postupan, s tim da bi državna blagajna do daljnjega raspolagala s milijardom kuna od trošarina na duhanske proizvode koja pripada zdravstvu i nastavila sanirati zdravstvene dugove. Po drugom modelu, HZZO-u bi se prepustio njegov udio u trošarinama te bi raspolagao s milijardom kuna više nego danas, a treći model bi značio izdvajanje porodiljnih i drugih nezdravstvenih naknada iz HZZO-a pa bi HZZO napustio državnu riznicu s budžetom koji bi pokrivao samo ono što pripada zdravstvenom sustavu.

Varga: Revidirani master-plan u rujnu u saborskoj proceduri

Ministar Varga navodno priželjkuje model koji će HZZO-u osigurati da plaća samo zdravstvene usluge, no i dalje je otvoreno pitanje kojeg se dijela poreznih prihoda spreman odreći Lalovac da bi HZZO mogao uspješno funkcionirati izvan državne riznice.

Izlazak HZZO-a iz riznice odgodio se u odnosu na Vargine najave s početka ove godine. Naime, dok je ministar zdravlja bio Rajko Ostojić, a Varga ravnatelj HZZO-a, Varga je inzistirao na što ranijem izlasku Zavoda iz državne riznice, najavljujući pomicanje tog roka čak na 1. srpnja ove godine.

Financijska samostalnost Zavoda, koji je u 2013. raspolagao s više od 20 milijardi kuna, kako je tada najavljivao, trebala je smanjiti liste čekanja i maknuti dnevnopolitičku razinu iz upravljanja zdravstvenim sustavom.

U međuvremenu, Varga je zamijenio Ostojića na čelu resornog ministarstva, a od tada se u javnosti sve češće spominje da bi HZZO iz riznice trebao izaći 1. siječnja iduće godine.

Još kao ravnatelj HZZO-a, prije nego što je postao ministar, Varga je upozoravao da o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice ovisi uspjeh zdravstvene reforme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene