Obavijesti Video Pretražite Navigacija
32. obljetnica

Tragedija grada heroja u brojkama: Vukovar je pod opsadom bio tri mjeseca, na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila

Kolona sjećanja - 2
Kolona sjećanja - 2 Foto: Vlado Kos/Cropix
Grad Vukovar pao je prije 32 godine, a pod opsadom ga je tri mjeseca držalo oko 30.000 vojinika.

U spomen na stradanje Vukovara u Domovinskom ratu danas je Vukovarom prošla kolona sjećanja u kojoj je, prema procjeni gradskih vlasti, bilo 150.000 ljudi među kojima se nalazio i predsjednik Republike Zoran Milanović te predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrije Plenković, član Predsejdništva BiH Denis Bećirević, ministri u Vladi, saborski zastupnici, predstavnici političkih stranaka i brojni drugi. U dvorištu vukovarske bolnice održan je komemorativni program "Vukovar - moj izbor i u dobru i u zlu" dok su na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila vijence i upalila svijeće.

Ovo je Vukovar u brojkama. 

Obrana Vukovara nakon tri mjeseca teških, krvavih i iscrpnih borbi slomljena je 18. studenog 1991. godine. Grad je pod opsadom bio ukupno 87 dana.

Odnos vojne moći sukobljene Hrvatske s jedne strane i Srbije i JNA s druge strane bio je neravnopravan.

Pročitajte i ovo Svijeće na Dunavu - 1 sjećanje na poginule Niz Dunav pušteno 700 lampiona: "Bila su to teška vremena, nitko nije znao hoće li ostati živ"

Hrvatske snage u Vukovaru i okolnim naseljima brojale su oko 2500 pripadnika, dok je s druge strane grad pod opsadom držalo oko 30.000 vojnika JNA i srpskih paravojnih strana.

Kolona sjećanja - 2 Infografika - Okupacija i pad Vukovara (Foto: Stjepan Banovic/Pixsell)

Na Vukovar je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila, a nakon pada Vukovara više od 7000 civila završilo je u srpskim logorima.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić u Koloni sjećanja poruke iz Kolone sjećanja Anušić: "Vukovar se od najveće tragedije pretvorio u najveću inspiraciju i ponos"

Dosad je oko Vukovara otkriveno 56 masovnih grobnica s 2105 žrtava, a 374 osobe se i dan danas smatraju nestalima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene