Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan ružičaste vrpce

Prikuplja se novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U središtu Zagreba danas je petnaesti puta obilježen Dan ružičaste vrpce, koju organizira Hrvatski forum protiv raka dojke Europa Donna, a posvećen je prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Brojni sudionici sudjelovali su u već tradicionalnoj povorci od zagrebačkog HNK, Masarykovom i Teslinom ulicom do Cvjetnog trga, gdje je organizirana humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za kupnju aparata za intraoperativno zračenje, za žene koje se liječe od zloćudne bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2.300, a umre oko tisuću žena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Europa Donna Sutra se obilježava Dan ružičaste vrpce Slika nije dostupna Dan ružičaste vrpce Marijin život s rakom: 'Živjeti dalje normalno - to je najbitnije od svega'

Predsjednica Europe Donne Vesna Ramljak rekla je kako će kupnja aparata za intraoperativno zračenje oboljelim ženama olakšati tu terapiju jer će im, umjesto svakodnevnih dolazaka, mogućiti jednokratno zračenje.

Ramljak je istaknula kako od raka dojke oboli svaka deseta žena u Hrvatskoj u svijetu te je pozvala žene da se odazivaju na preglede i kontrole dojki jer je rak izlječiv kako se otkrije u ranom stadiju.

Obilježavanju Dana ružičaste vrpce sudjelovali su, uz brojne žene liječene od raka dojke i građane, i osobe iz politike, sporta, estrade.

Akciju su se pridružili i predsjednik Ivo Josipović te njegova protukandidatkinja na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar Kitarović.

Predsjednik Josipović je izjavio kako se na današnji dan ne treba dijeliti po politici jer je riječ o akciji koja je izraz dobrote i solidarnosti cijelog društva.

"Ovdje smo da kupimo aparat za zračenje žena i muškaraca koji se liječe od raka dojke. Riječ je o iznimno važnom aparatu koji pomaže i osnažuju izglede za izlječenje", kazao je.

"Treba osvješćivati ljude, posebno žene o problemu karcinoma. Mislim da je preventiva izuzetno bitna, na tome se se u drugim zemljama radi jako puno i vrijeme je i da Hrvatska ovakvim manifestacijama u mjesecu listopadu, koji je posvećen karcinomu dojke, nastavi s tim", kazala je Grabar Kitarović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene