Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan domovinske zahvalnosti

Sportom, umjetnošću i okupljanjem branitelja u Vukovaru i diljem Slavonije proslavljena godišnjica Oluje

Vukovar (Foto: Dnevnik.hr)
Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vukovarci obilježili Oluju (Foto: Dnevnik.hr) Vukovarci obilježili Oluju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Svjetlana Dželalija Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Svjetlana Dželalija Kovačević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Branitelj Franjo Šoljić (Foto: Dnevnik.hr) Branitelj Franjo Šoljić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dragutin Guzovski, zatočenik u Domovinskom ratu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Dan pobjede s posebnim emocijama obilježavaju Vukovarci i istok Hrvatske. Akcija Oluja za njih je značila i početak kraja okupacije hrvatskog Podunavlja

Obljetnicu Oluje Vukovarci su proveli sa mislima na sve one koji su u slobodu utkali svoje živote. Bivši zatočenik srpskih logora Dragutin Guzovski kaže da su se okupili kako bi položili vijence, zapalili svijeće i sjetili se svih 240 hrvatskih branitelja koji su svoje živote dali u akciji Oluja.

Pročitajte i ovo Očaj nakon nevremena u Slavoniji, ilustracija - 1 Tuga i očaj Nevjerojatni problemi i šteta u Slavoniji nakon nevremena: "Ja nemam majstora, nemam čim platiti" Ante Rajković Šteta na oko 1000 kuća Nova opasnost nakon nevremena: "Iz okruženja ima dosta osoba koje su u bolnici i trenutno na rehabilitaciji"

U akciji su sudjelovali i vukovarski branitelji. Franjo Šoljić kaže kako su on i njegovi suborci svi sudionici Oluje. „Emocije su radile, veliko srce, kao i danas što imamo veliko srce za Hrvatsku“ govori Šoljić.

Uspjeh Oluje protjeranim Vukovarcima vratio je nadu u povratak.
„Proživljavali smo s radošću trenutke kada se oslobađala i Petrinja i Knin i bili smo radosni što će Hrvatska napokon dobiti svoje slobodne granice“ priča nam supruga nestaloga branitelja Manda Patko.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček, još se jednom zahvalio svim braniteljima te rekao kako je na njihovim krilima utemeljena i započeta mirna reintegracija hrvatskoga Podunavlja.

Dan domovinske zahvalnosti protječe u druženju i na likovnoj zajednici. Umjetnik iz Županje Antun Balentović Tundać kaže kako su se umjetnici okupili sa svih strana. Objašnjava da se u svojemu radu „odmakao od rata“ te da sada radi jedan slavonski motiv. „Vjerojatno će ispasti neki salaš“ dodaje.

Svjetlana Dželalija-Kovačić iz Udruge braniteljica Domovinskog rata RH ističe kako nisu svi u mogućnosti otići za Knin. „Svi koji smo ostali po ostalim gradovima radimo raznorazne organizacije i aktivnosti vezano za ovaj dan“ objašnjava.

Slavilo se i u obližnjim Bogdanovcima, ali i u Osijeku gdje su se održavali sportski susreti dragovoljaca i veterana. Darko Nađ iz UHDDRa Osječko-baranjske županije mnogobrojne proslave objašnjava željom da se pokaže cijeloj Hrvatskoj kako se pobjeda slavi u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Kninu.

Slavonci će i večeras biti uz Knin, koncertima na otvorenom i vatrometom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene