Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrili i što im je najveći stres

Jeste li se ikad zapitali kako to izgleda u centru 112 kada prime hitni poziv? Ekipa Dnevnika Nove TV nazvala ih je baš od tamo

Aktualno Galerija Centar 112 - 3 Centar 112 - 3 Foto: DNEVNIK.hr Centar 112 - 2 Centar 112 - 2 Foto: DNEVNIK.hr Centar 112 - 1 Centar 112 - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Spevec Galerija 1/4 >>
Diljem Europe obilježava se dan broja za hitne službe 112 koji je u Hrvatskoj uveden prije 17 godina. Sustav 112 čini dvadeset županijskih centara koji zaprimaju hitne pozive i djeluju kao jedinstveni operativno-komunikacijski centri - za sve vrste hitnih situacija. Od uspostave broja do danas operateri centra zaprimili su više od 32 milijuna poziva. Dnevnik Nove TV provjerio je kako to izgleda kada centar primi poziv.

U jednom od županijskih centara 112 koji zaprimaju hitne pozive bio je i reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić koji je provjerio kako protječe današnji dan. Razgovorao je s načelnikom sektora 112 Davorom Spevecem.

Mikić je javio kako je s obzirom na jutrošnji potres zabilježen nešto veći broj poziva.

Spevec kaže kako dnevno u prosjeku prime oko 5000 poziva, a najviše ih je u Zagrebu. Centar je organiziran u 20 županijskih centara.

Najstresnije je kad su u pitanju djeca

Najčešće se radi o pozivima za hitne intervencije, oni čine čak 60 posto ukupnih poziva, rekao je načelnik te dodao kako se često traži HGSS, neka inspekcija i slično.

Pročitajte i ovo Radnici Hitne pomoći - 1 Ekipa Nove TV s hitnom pomoći Unatoč silnom stresu, svoj posao ne bi mijenjali ni za što: "Znam ljude iz kojih je izašao život, danas hodaju među nama"

Reporter Dnevnika Nove TV pitao je koji su pozivi najstresniji.

"Ovo je vrlo stresan posao. Najstresnije je kada su ugrožena djeca ili prometne nesreće kada su ljudi priklješteni", kaže načelnik te dodaje: "Brzina je od presudne važnosti".

A kako izgleda kada centar primi poziv?

Spevec je Domagoju Mikiću pokazao i kako funkcionira sustav kada se uputi poziv na 112. Reporter je nazvao broj, a načelnik objasnio što se događa u centru. Kaže kako su se modernizirali u zadnjih godinu dana i sada se u sustavu može vidjeti lokacija pozivatelja i to u preciznosti od nekoliko metara. Operateri vide i broj pozivatelja, te ako su registirani podaci, i kome broj pripada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Ni u snu ovo nisam očekivala'' Veliko srce splitskih vatrogasaca: KBC-u darovali uređaj koji spašava život novorođenčadi

"Pametni telefoni koji su u mogućnosti poslati GPS lokaciju imamo podatak o lokaciji u nekoliko metara točnosti", rekao je.

Reporter je pitao i koliko je bitna pribranost pozivatelja.

"To je važno, naši kolege uspijevaju smiriti ljude koji su pod stresom i doći do informacija koje su nužne da bi se uputila pomoć", kaže Spevec i dodaje kako se često događa da pozivatelji kažu krivu adresu, zato im puno znače podaci o lokaciji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene