Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera Daimler

Daimler još samo mora reći kome je dao mito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zakuhava se afera Daimler oko nabave 210 vatrogasnih vozila. Američko Ministarstvo pravosuđa tereti Daimler da je u Hrvatskoj platio mito za Ugovor vrijedan 85 milijuna eura.

Na javni natječaj javila su se tri ponuđača. Među njima i hrvatska Tehnomehanika koja je odmah ispala iz igre jer nije ispunjavala uvjete. Osnovni razlog ukidanja natječaja bio je nedostatak novca. Ugovor je potpisao tadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin. 'U tom momentu taj je natječaj raskinut iz jednostavnog razloga jer su sredstva bila iznad planiranog. Nakon nekoliko mjeseci je donijeta odluka da se ide u neposrednu nagodbu.Volio bih da se utvrdi odgovornost pa da se onda o tome govori', rekao je Lučin. Tom nagodbom Daimler je isporučio 210 kamiona i kreditirao ih za razdoblje od pet godina. Kamioni su plaćani etapno. Vatrogasci profesionalci koji koriste vozila kažu da su vozila vrhunska, a za one koji su eventualno primili mito traže najstrože kazne.

Pročitajte i ovo Ilustracija USKOK potvrdio Optužen trojac: Obilazili bankomate u ime Fine, tražili mito i krivotvorili dokumente Ruski vojnici u rovovima Brutalno VIDEO Ne udovolje li Putinovim bolesnim idejama, ruske vojnike čeka jeziva kazna

>> USKOK traži istragu o mitu tvrtke Daimler

'Vozila su izuzetno dobre kvalitete i samim tim su unaprijedili sustav zaštite i spašavanja odnosno vatrogastvo u cjelini', rekao je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca. 'Mislim da nije bilo konkurencije firmi Daimler da bi se trebalo nekoga podmazati. Mislim da te indicije treba istražiti do kraja i prijestupnike kazniti', rekao je Mladen Magdić, predsjednik sindikata. Za razliku od vatrogasaca političari su odmah krenuli u sukob. HDZ tvrdi pogodba je nelegalna, donesena na zatvorenoj sjednici Vlade, netko je uzeo velike novce.

'Sve je bilo skriveno od javnosti jer je bilo na zatvorenoj sjednici Vlade. Očekujemo da istraga bude brza, da se vidi tko je od SDP-ove Vlade i dužnosnika dobio mito i koliki je taj iznos i da za ta djela odgovaraju pred zakonom', rekao je Frano Matušić, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a. Predsjednik SDP-a nije htio odgovoriti na optužbe, traži hitnu istragu. 'Naš stav je: hitni razgovori, hitno prikupljanje informacija od tvrtke Daimler koja je o tome govorila. Riječ je o izjavi pred američkim sudom.To je ozbiljna izjava i iza nje mora nešto stajati. Te podatke ima samo Daimler i tražimo do hrvatskih vlasti da s njima o tome ovdje razgovaraju', rekao je Zoran Milanović, predsjednik SDP-a. U Uskok-u kažu da će u suradnji s policijom provesti hitnu istragu. Čeka se sljedeći potez Daimlera. Ako su priznali da su dali mito valjda će reći i kome.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene