Cure detalji o uhićenima zbog pokušaja uvoza 100 kilograma kokaina preko riječke luke. Prvookrivljeni je zbog preprodaje kokaina već služio u zatvoru. Dok policija i USKOK nakon jučerašnje objave o jednoj od najvećih zapljena danas šute, odvjetnici uhićenih u izjavama - oprezni.

Galerija


Prvookrivljeni u akciji NANA je Stjepan Prnjat. Prema sumnjama USKOK-a za 3 tisuće eura po kilogramu iz Kolumbije je kupio 100 kilograma kokaina te ih s osmero pomagača, preko Rijeke pokušao dopremiti u Zagreb. Jučer je uhićen u Sloveniji.

Među uhićenim i pet Hrvata

Vezani članci Stjepan Prnjat (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Prnjat do daljnjega u pritvoru, protivi se izručenju Hrvatskoj zbog "medijske hajke" Stjepan Prnjat (Foto: Arhiva/Marko Lukunic/Pixsell) Prnjat preko odvjetnika poručio: "Ne zovite me Escobar, ne želim da me se povezuje s višestrukim ubojicom"

„Tek će biti proveden postupak njegovog izručenja Hrvatskoj, vidjet ćemo s kakvim uspjehom tako da je za sada o svim okolnostima slučaja i za točno ono što se njega tereti prerano govoriti. Ako ovakvo djelo bude dokazano tada se radi o kaznama koje su sasvim sigurno oko 10 ili preko 10 godina zatvora“, kaže odvjetnik prvookrivljenog Ljubo Pavasović

Zbog preprodaje kokaina već je odslužio višegodišnju kaznu u Italiji. Novu akciju s partnerima je prema detaljima međunarodne policijske akcije planirao više od godinu dana.

Među njima je pet Hrvata. Neslužbeno, riječ je o 59-godišnjem trgovcu, 43-godišnjem kriminalistu i njegovom 39-godišnjem bratu, te 50-godišnjem vozaču i 56-godišnjem prometnom tehničaru.

„Kad god se radi o akcijama koje obuhvaćaju veći broj osoba, a ovdje je riječ o čini mi se 9 osoba i zločinačkom udruženju, postoji velika vjerojatnost da su neke od osoba koje su akcijom obuhvaćene ovdje sasvim slučajno“, kaže Fran Olujić, odvjetnik jednog od okrivljenih.

Iz policije još ne iznose detalje, no potvrđuju nam da je lani zabilježen porast zapljene droga u odnosu na 2016. Najviše kokaina, čak 3 tisuće posto. Zatim marihuane i amfetamina, dok je heroin u padu.

"Porast konzumacije kokaina"

Iz Ureda za suzbijanje zlouporabe droga kažu da se u Hrvatskoj bilježi porast konzumacije kokaina, no zbog svoje cijene još se troši mnogo manje od drugih droga.

„Zadnjih 7-8 godina dolazi do povećanja uporabe različitih stimulansa. U Hrvatskoj se mahom radi o amfetaminima, ekstaziju. Kokain je zastupljen, ali ne u tolikoj mjeri kao u zapadnoj Europi“, kaže Željko Petković, ravnatelj Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Da je riječ o unosnom biznisu pokazuju procjene Europola. Od preprodaje kokaina europski krijumčari na godinu zarade više od 5,5 milijardi eura.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr