Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripazite

Hrvatsku je pogodio najavljeni hladni val: Mogući su udari vjetra i do 200 kilometara na sat

Aktualno Galerija Snijeg u Dalmaciji Snijeg u Dalmaciji Foto: Ivo Cagalj/Pixsell Snijeg - 2 Snijeg - 2 Foto: Vijesti u 17 Snijeg - 1 Snijeg - 1 Foto: Vijesti u 17 Bura - 2 Bura - 2 Foto: Vijesti u 17 +0 Bura - 1 Galerija 1/5 >>
Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada mjestimice u Lici i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, javlja HAK. U prekidu su mnoge trajektne linije.

Hrvatsku je pogodio najavljeni hladni val. Zbog jake bure na riječkom području, Kvarneru i u Velebitskom kanalu proglašen je crveni meteoalarm.

Mogući su udari vjetra i do 200 kilometara na sat, a zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići kao i Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

"Što se tiče soli, dobro smo opremljeni. Imamo još 1600 tona soli u skladištu tako da ne očekujemo nikakve probleme oko naredne količine snijega", rekao je za Dnevnik Nove TV Igor Pandžić, direktor UNIKOM-a.

"Jel se čuje bura u kamionu? Kad smo prilazili Rijeci čulo se gore ne, ali ovdje bliže da Sporije. Pilagodimo brzinu uslovima puta i to je to", rekao je vozač kamiona Goran Vidaković.

Pročitajte i ovo Opća županijska bolnica Požega Očevid u tijeku Prometna nesreća na istoku Hrvatske: Automobil sletio s ceste, jedna osoba prevezena u bolnicu

Noćas je stigla najavljena promjena vremena koja je donijela i snijeg, koji jutros pada diljem Slavonije. Najviše snijega trenutačno ima na krajnjem istoku kod Županje te GP-a Bajakovo, gdje je autocesta potpuno pod snijegom.

Vrijeme će u ponedjeljak biti pretežno oblačno, a mjestimice je moguć snijeg, češće na istoku i u gorskoj Hrvatskoj, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Na Jadranu će ponegdje biti malo kiše, a poslijepodne sunčana razdoblja, osobito na sjevernom dijelu. Vjetar će biti umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni, mjestimice s jakim udarima. Na Jadranu će biti umjerene i jake bure s olujnim udarima, a podno Velebita lokalno orkanskim.

Temperatura zraka na kopnu bit će od -5 do 0, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 0 do 5, na sjevernom Jadranu od 2 do 8, a u Dalmaciji uglavnom od 6 do 12 Celzijevih stupnjeva.

Za tri regije na snazi je crveni alarm zbog orkanskih udara bure - riječku regiju, Kvarner i Velebitski kanal. Meteoalarm upozorava da su mogući udari i do 200 kilometara na sat. Za ostatak zemlje na snazi su žuto i narančasto upozorenje, također zbog olujnog vjetra, dok je u Slavoniji, na zagrebačkom i karlovačkom području te u gorju na snazi žuti alarm zbog snijega. 

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije Porozina - Brestova, Prizna - Žigljen, Lopar - Valbiska, Mišnjak - Stinica i Prapratno - Sobra te katamaranske linije Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Novalja - Rab - Rijeka i brodska linija Mali Lošinj - Unije - Susak.

Pročitajte i ovo Baby boom u Zaboku - 5 Godina je dobro počela Baby boom u bolnici koju sve više biraju rodilje iz cijele Hrvatske: ''Nastojimo slijediti moderne trendove''

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme na cestama u Lici:

DC1 Ondić (g.ž.ZD) - Gračac
DC25 Lički Osik (D25) - Gospić - Karlobag (D8)
DC218 Užljebić - Donji Lapac - Bjelopolje
ŽC5203 Dobroselo - Brotnja - Srb - Otrić
ŽC5217 Donji Lapac - Mazin - Bruvno
na svim županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca i Korenice.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje.

Snijeg pada mjestimice u Lici i Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, navodi HAK i poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene