Obavijesti Pretražite Navigacija
NOVI CROBAROMETAR

HDZ i dalje najjača hrvatska stranka, ali Vladu i predsjednika države jedan bi podatak mogao zabrinuti

Aktualno Galerija Crobarometar - travanj 2022. godine - 1 Crobarometar - travanj 2022. godine - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Crobarometar - travanj 2022. godine - 2 Crobarometar - travanj 2022. godine - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Crobarometar - travanj 2022. godine - 3 Crobarometar - travanj 2022. godine - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Crobarometar - travanj 2022. godine - 4 Crobarometar - travanj 2022. godine - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +15 Crobarometar - travanj 2022. godine - 5 Galerija 1/20 >>
Dnevnik Nove TV donosi novo istraživanje Crobarometra za travanj 2022. godine.

Mjesec na izmaku obilježen je ratom, inflacijom i rastom cijena, još se govorilo o padu letjelice, ali je COVID nakon ukidanja mjera, nakon dvije godine prestao biti dominantna tema.

HDZ je dvostruko jači od SDP-a i Možemo! zajedno

Rejting od prošlog mjeseca gotovo se mogao preslikati. HDZ je prvi izbor građana s 28,6 posto potpore. SDP gotovo upola slabiji s potporom od 15,9 posto. Možemo! se stabilizirao na svojih 9,1 posto, a slično je i s Mostom na devet posto. Domovinski pokret je na 4,8 posto.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 16 (Foto: Dnevnik Nove TV)  

Od ostalih stranaka ispod izbornog praga nema bitnih promjena. Najbliže izbornom pragu je Centar na 2,3 posto. Slijedi Hrvatska stranka umirovljenika s dva posto, HNS je na 1,9 posto s jednim od boljih rejtinga. IDS je na 1,9 posto, a Živi zid na 1,1 posto. HSLS je na jedan posto. Ostale stranke zajedno imaju šest posto, a neodlučnih je 16,4 posto.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 8 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Tko je najpopularniji među biračima HDZ-a i SDP-a

Najpopularniji među biračima HDZ-a očekivano je Andrej Plenković s potporom od 88 posto. Slijedi Gordan Jandroković sa 68 posto te Ivan Penava s 40 posto.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 6 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Kod SDP-a najpopularniji je očekivano Zoran Milanović s 89 posto, slijedi Tomislav Tomašević sa 73 posto, potom šef SDP-a Peđa Grbin sa 69 posto.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 7 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Raste nezadovoljstvo radom Vlade

Nakon kratkog optimizma raste nezadovoljstvo radom Vlade. Sada je taj broj 65 posto. A 28 posto ispitanika je zadovoljno radom Vlade, ne zna sedam posto ispitanika.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 2 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Raste i pesimizam pa sad 73 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Njih 21 posto su optimisti, a ne zna 6šest posto ispitanika.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 12 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Pročitajte i ovo Mislav Bago - 2 Novi Crobarometar SDP zacementiran, HDZ i dalje najjača stranka: Samo bi ih jedan podatak mogao zabrinuti

Nezadovoljstvo radom predsjednika

Raste i broj nezadovoljnih radom predsjednika. Sada ih je 49 posto i to je rast od šest postotnih poena. Predsjednikovim radom je zadovoljno 45 posto ispitanika i taj broj pada, ne zna šest posto građana.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 13 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Ipak, Milanović je i dalje najpopularniji

Predsjednik je i dalje najpopularniji političar, o njemu pozitivan dojam ima 55 posto ispitanika, a negativan dojam njih 39 posto.

Tomislav Tomašević je na drugom mjestu i o njemu pozitivan dojam ima 47 posto ispitanika, a negativan njih 35 posto.

Andrej Plenković je malo popravio osobni rejting pa tako sada o njemu pozitivan dojam ima 39 posto ispitanika, ali tu je i dalje visokih 54 posto onih koji o premijeru imaju negativan dojam.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 4 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Božo Petrov može računati na 38 posto ispitanika koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 43 negativan dojam.

Pročitajte i ovo Istraživanje Nove TV nakon uhićenja Darka Horvata - 10 PAD ILI RAST Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Kako stoje politički prvaci HDZ-a nakon uhićenja Darka Horvata? Zanimljiva je i situacija u Zagrebu

Ivan Penava ima 34 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, a njih 41 posto misli suprotno.

I na kraju, Peđa Grbin malo je popravio imidž kod birača, ali i dalje samo 29 posto građana misli pozitivno o njemu, a 51 posto negativno.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 10 (Foto: Dnevnik Nove TV)

Što muči građane?

Najveći problem građana je gospodarstvo i to s visokih 20 posto, slijedi nezaposlenost s 14 posto, tu je i korupcija s 12 posto te siromaštvo s 10 posto. Koronu koja je obilježila posljednje dvije godine sada smatra bitnom dva posto ispitanika, a rat u Ukrajini samo 0,5 posto ispitanika.

Crobarometar za travanj Crobarometar - travanj 2022. godine - 15 (Foto: Dnevnik Nove TV)

NAPOMENA

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 987 građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška +/- 3,3 posto te +/- 3,6 posto za stranke. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene