Sandra Benčić
Sandra Benčić Foto: DNEVNIK.HR

Osječko Općinsko državno odvjetništvo žalit će se na nepravomoćnu oslobađajuću presudu kojom je politička platforma "Možemo" oslobođena optužbi za kršenje zakona o ravnopravnosti spolova, izvijestilo je tužiteljstvo u ponedjeljak.


Državno odvjetništvo pokrenulo je postupak sumnjajući u kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova, jer je kandidacijska lista "Možemo" na prošlogodišnjim izborima za osječko Gradsko vijeće imala veći broj žena.

Tužiteljstvo je u ponedjeljak priopćilo kako je u prekršajnom postupku protiv političke platforme "Možemo", zbog prekršaja iz Zakona o ravnopravnosti spolova, osječki Općinski sud nakon održane rasprave 21. travnja 2022. objavio oslobađajuću presudu.

Osječko Općinsko državno odvjetništvo će podnijeti žalbu nakon što primi pisani otpravak navedene oslobađajuće presude, navode u tužiteljstvu.

Nakon objave prvostupanjske oslobađajuće presude u četvrtak platforma "Možemo" takvu odluku je ocijenila velikom pobjedom za njih, ali i sve žene u Hrvatskoj, koje su još uvijek podzastupljen spol u tijelima političkog reprezentiranja.

Koordinatorica platforme Sandra Benčić tada je izjavila kako u Hrvatskoj ni na jednoj razini, lokalnoj, županijskoj ili nacionalnoj, još uvijek ne postoji minimum od 40 posto žena u tijelima političkog predstavljanja te da je svrha toga zakona da podzastupljen spol dođe do minimalno 40 posto zastupljenosti u takvim tijelima.

Don Damir Stojić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Don Stojić organizira tečaj, učit će žene o plodnim danima, odgovornom roditeljstvu i kontracepciji - za 120 kuna

Slika nije dostupna Novo istraživanje: Ni žene ni muškarci ne misle da su nježnost i strpljenje muške osobine

Također je izrazila nadu kako će DORH uvidjeti da nema nikakvog razloga da se žali na ovakvu odluku i da je apsolutno sigurna da će taj spor u konačnici izgubiti, jer bi "bilo nelogično i apsurdno kažnjavati političke stranke zato što stavljaju više žena na izbornu listu, kad su žene podzastupljen spol".


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju