Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlika se topi

CROBAROMETAR HDZ-u potpora pala ispod 30 posto, SDP smanjio zaostatak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je mjesec završio s potporom od 29,4 posto, istina manjom nego u travnju, no i taj blagi pad i dalje je unutar statističke pogreške.

No, u svibnju im je potpora pala, a SDP-u porasla tako da se razlika u rejtingu između dvije velike stranke smanjila.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu" Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

Istraživanje Crobarometra za Dnevnik Nove TV: HDZ premoćno vodi, mogli bi imati apsolutnu većinu

HDZ VODI - SDP SPORO SUSTIŽE – OSTALI U OPADANJU ILI NESTAJANJU

Hrvatska demokratska zajednica trenutno uživa najveću potporu među biračima. Ipak potpora im je blago pala, a SDP-u porasla. Razlike se smanjuju - donosi to redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar.

HDZ STABILNO PRVI – SDP RASTE PADA KAO DRUGI

HDZ je mjesec završio s potporom od 29,4 posto, istina manjom nego u travnju, no i taj blagi pad i dalje je unutar statističke pogreške.

SDP je pak imao rast nakon travanjskog poniranja i sada mjesec završavaju s 21,1 posto potpore. No, razlika i daje velika.

HDZ i SDP imaju naravno prostora za rast i pad. HDZ ima, s obzirom na statističku pogrešku, bazen glasača u rasponu od 26 posto do 32,8 posto. SDP-ov raspon s obzirom na statističku pogrešku kreće se od 18,1 posto do 24,1.

NOVE STRANKE - NOVE IDEJE – GUBE BIRAČE

Živi Zid u svibnju je imao 8,3 posto i, kada se gledaju trenovi, u padu su. Još u veljači su imali potporu 14,6 posto birača. ORaH klizi prema dolje mjesecima. Svibanj su završili na 7 posto. A još u studenom prošle godine imali su 18,5 posto.

OSTALE STRANKE – MALA POTORA VELIKI SAVEZI

Most ima 3,2 posto i lagano topi potporu. Milan Bandić 365 ima 2,3 posto, te se i njemu potpora topi. BuZ je na 1,6 posto, a istu potporu ima i HSS. HNS je na 1,5 posto. HSU je na 1,3 posto potpore, a na jedan posto su Laburisti, Reformisti i HSP.

Ostale stranke zajedno osvajaju 5,4 posto, no većina tih opcija su zastupnička mjesta, čini se, zapravo osigurali savezima s HDZ-om i SDP. Neodlučnih birača je 14,1 posto.

HDZ-OVA KOALICIJA PRVA – IMA LI DOVOLJNU VEĆINU?

HDZ-ova koalicija osvojila bi 30,1 posto potpore, a Vladajuća koalicija pak 26 posto.

HDZ –ova koalicija malo potpore je izgubila, a SDP-ova dobila. Prednost oporbenog saveza je sada 4 posto, a u travnju je bilo 10 posto u korist HDZ-a.

Živi zid bi dobio potporo od 8,5 posto, a OraH od 6,9 posto. Tu su još kao moguće stranke koje bi mogle u novi saziv Sabora i Bandićeva stranka koja bi osvojila 4,2 i MOST s 3,5 posto. Ostale političke stranke imaju 8,5 posto. Neodlučnih je 12,3 posto.

VLADA JE NEPOPPULARNA, ALI NE KAO PRIJE

Vladine politike ne podupire 67 posto birača, no to je nakon dugo vremena, bolje reći godina, i najmanje nezadovoljstvom radom Banskih dvora. Istodobno 25 posto birača je zadovoljno radom Vlade i taj broj mjesecima raste. Ne zna njih 8 posto.

HRVATSKA PESIMISTICNA , ALI…

Hrvatska ide u krivom smjeru – tako misli 70 posto birača, a i to je unatrag zadnjih godina i najmanji pesimizam. Istodobno 23 posto građana pak misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a broj optimista raste već mjesecima. Ne zna njih 7 posto.

TRI INSTITUCIJE – ŠKOLSKE OCJENE

Predsjednica je školskim ocjenama ocijenjena s 3,07 ili slabije nego mjesec prije, ali i dalje je to trojka. Vlada ima ocjenu 2,31, nešto bolje nego u travnju, no i dalje imaju dvojku. Hrvatski Sabor s 2,06 godinama čuva dvojku.

Istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar proveo je Ipsos Puls od 1. do 15. svibnja na 971 ispitaniku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene