Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi ga hvale

CRNI JASTREBI U ZRAČNOJ LUCI Treba li nam helikopter od 25 milijuna dolara?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska još nije odlučila, a američka strana ne odustaje. Želi pokazati zašto bi ratno zrakoplovstvo trebalo imati crne jastrebe.

Američki helikopteri Black Hawk (Crni Jastreb) iz sastava mirovne misije na Kosovu sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb, u vrijeme kada Hrvatska razmatra modernizaciju svog ratnog zrakoplovstva i razmišlja o tim helikopterima kao jednoj od opcija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 65.000 metara kvadratnih Pogledajte kako je proteklo otvorenje Zračne luke Franjo Tuđman Slika nije dostupna Razgovarala s pilotima Predsjednica nenajavljeno obišla zrakoplove HRZ-a

Crni Jastreb jedan je od najboljih vojnih helikoptera. Zrakoplovstvo svake zemlje želi imati te zrakoplove u svom sastavu, pa tako i hrvatsko.

Hrvatska još nije odlučila, a američka strana ne odustaje. Želi pokazati zašto bi ratno zrakoplovstvo trebalo imati crne jastrebe.

Danas ih je šest sletjelo u Zagreb, a u zračnoj je luci bila Barbara Štrbac, koja je pokušala doznati zašto bi ovi vojni helikopteri bili dobar izbor, i zašto ih svi žele.

FOTO Black Hawk sletio na Pleso!

Pričala je s mnogim pilotima koji su nahvalili ovaj helikopter, koji je puno snažniji i idealan je za mnoge namjene. Sada je prilagođen za prijevoz putnika i vojske, ali se uvijek može prilagoditi i postati helikopter u kojem se recimo mogu prevoziti bolesnici.

Osim toga, ima jako dobre manevarske sposobnosti i upravo zbog toga ga piloti jako vole i cijene. To je standardni helikopter u američkoj vojsci i vojskama nekoliko drugih zemalja, poput Japana, Australije, Južne Koreje i Kolumbije.

Ovakav helikopter košta između 20 i 25 milijuna dolara, ovisno o tome koliko su stari. Svi se nadaju da će upravo ovakvih šest helikoptera uskoro biti i u našoj floti.

10 milijardi kuna u 10 godina za razvoj OSRH

Visoki hrvatski i američki dužnosnici više su puta razgovarali o mogućnosti opremanja hrvatske vojske helikopterima Black Hawk koje u ratnom zrakoplovstvu smatraju idealnima za operacije u kojima sudjeluje HV te za akcije zaštite i spašavanja.

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je nedavno da će se u razvoj oružanih snaga u slijedećih deset godna uložit deset milijarda kuna, uključujući i u ratno zrakoplovstvo.

Taj rod HV-a opremljen je ruskim helikopterima Mi 8 MTV i Mi 117 Sh koji su proteklih godina uz teškoće servisirani u Ukrajini. Neizvjesne isporuke zbog rata u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji navele su Zagreb da razmišlja o alternativama i smanji ovisnost o ruskom naoružanju.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Dražen Šćuri rekao je da je nabava Black Hawka jedna od opcija. "Trenutno se rade financijske studije nakon kojih će se znati je li to isplativo. Ja samo mogu reći da bi ovakve letjelice volio vidjeti u svojoj floti", rekao je Šćuri novinarima na Plesu.

SAD godišnje Hrvatskoj isporuči vojne pomoći u vrijednosti oko deset milijuna dolara, u sklopu koje je i donacija 212 logističkih i borbenih vozila te financiranje uništavanja neperspektivnog streljiva.

Osim u KFOR-u, dvije članice NATO-a uspješno surađuju i u savezničkoj misiji u Afganistanu i međunarodnoj koaliciji protiv Islamske države. (B.Š./Sa.Pu./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene