Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prometne nesreće u Solinu

Ovo su 23 crne točke na prometnicama u Hrvatskoj: "Ne može se spriječiti bez ležećih policajaca i prometnih kamera''

Aktualno Galerija Crne točke u prometu, previše je poginulih - 3 Crne točke u prometu, previše je poginulih - 3 Foto: DNEVNIK.hr Crne točke u prometu, previše je poginulih - 1 Crne točke u prometu, previše je poginulih - 1 Foto: DNEVNIK.hr Crne točke u prometu, previše je poginulih - 2 Crne točke u prometu, previše je poginulih - 2 Foto: DNEVNIK.hr Crne točke u prometu, previše je poginulih - 4 Crne točke u prometu, previše je poginulih - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Crne točke u prometu, previše je poginulih - 5 Galerija 1/8 >>
Ne treba sanacija samo na mostovima, već i na cestama. U Hrvatskoj su čak 23 crne točke na državnim prometnicama.

Zbog jedne koja ne nosi takvu oznaku, ali su na njoj teško ozlijeđena petorica maloljetnika - mještani solinskih Rupotina izašli su na mirni prosvjed. Zaustavili su promet i nakratko blokirali pješački prijelaz.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Maksimirskoj Problemi u prometu FOTO U sudaru automobila i teretnog vozila ozlijeđene tri osobe Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni

Mještanima solinskih Rupotina je prekipjelo. Prometna nesreća u kojoj su petorica mladića jedva izvukla živu glavu iz zapaljenog vozila - bila je okidač.

"Da su se ležeći stavili kad je trebalo, možda i ovih petero momčića ne bi ovako nastradalo, možda bi se udarilo, ali ne ovolikom silinom, ne bi mogli toliku brzinu postići", rekla je Marija Buban iz Rupotina u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov.

Navike vozača ne mogu promijeniti, ali žele sigurniji život uz taj dio ceste. "Ne može se spriječiti bez ležećih policajaca i prometnih kamera - nema drugog rješenja", smatra Ivan Crljen.

Djecu i ne puštaju u školu bez nadzora, kažu. "Jer šetaju po cesti, nema nogostupa, ničega, auti voze 80 ili 90 pa i više na sat, divljaju na motorima na zadnjim kotačima. Ne znaš hoće li doći do škole živ i zdrav", kazala je Buban.

Pisali peticije i razgovarali s lokalnim vlastima

Pisali su peticije. Više puta razgovarali s lokalnim vlastima, upozoravali na opasnosti - tražili da odgovore na njihove zahtjeve. Ali - uzalud. Postavljanje signalizacije navodno su kočili i imovinsko-pravni odnosi.

"Grad Solin na čelu s gradonačelnikom pribacuje na županijske ceste, jer je to pod njihovom nadležnošću, i tako u krug već pet godina skoro", rekla je Ivana Tendžera.

Isti je odgovor dobila i ekipa Dnevnika Nove TV. Neslužbeno se može doznati da se traži rješenje za ovaj dio ceste, ne i kakvo.

Ova prometna dionica za državu nije među opasnima. Takve su 23 na hrvatskim cestama. Najviše crnih točaka je u Primorsko-goranskoj županiji. Svaka od njih još uvijek se sanira novcem iz europskih fondova - s nešto više od 50 milijuna kuna.

"Fakultet prometnih znanosti školuje revizore cestovne sigurnosti. To su posebno specijalizirani stručnjaci koji pregledavaju ceste i traže tzv. opasna mjesta i sugeriraju poboljšanja, prije nego što se prometna nesreća uopće i dogodi", kazao je prof. Marko Šoštarić s Fakulteta prometnih znanosti.

"Takvi se pregledi mogu tražiti ne samo za autoceste i državne ceste već i na lokalnim prometnicama", kaže Šoštarić. I napominje da opasne lokacije ne mogu biti jedini uzrok nesreće.

"Uvijek je trenutak nepažnje"

"Uvijek je trenutak nepažnje, većinom to je pogreška vozača kod teških prometnih nesreća, zato moram naglasiti da moramo raditi na edukaciji", ističe Šoštarić.

Samo ove godine smrtno je stradalo 228 osoba. Na motociklima 47. Zakon je postrožen, a crna statistika i dalje zabrinjavajuća.

"Nije cilj policije samo kažnjavanje i represivno djelovanje, već i prevencija", navodi Nikola Milina, glavni ravnatelj policije.

Na spornoj solinskoj dionici sve je, srećom, završilo bez smrtnog ishoda, ali s opomenom - da se nešto mora mijenjati!

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene