Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rat je završio prije 17 godina, a još će toliko trebati da se riješimo mina. Od mina zaostalih iz rata poginulo je 2.000 ljudi. Posljednja žrtva bila je u Mošćenici kod Petrinje.


U Ulici kralja Tomislava u Mošćenici malo tko ne ide u minirana područja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ne možemo biti normalno društvo dok imamo mina na tlu' Slika nije dostupna Razminiranje JEFTINIJE od košnje gradskih parkova!?

>> Petrinja: Krčio živicu u šumi i stao na minu pa poginuo

'Idemo brati gljive i kestene idemo, a svi mi znamo gdje su mine. Idem i ja ponekad iako je to vjerojatno ludost', kazao je Nedžad Hodžić, brat poginulog.

U Ulici kralja Tomislava svi hodaju minskim poljem, iako postoji tabla koja upozorava na opasnost.

'Nekad stoka ode u mine. Nekad odem za njima, a nekad ne. Jednom su nam koze otišle i nisu se vratile, nismo išli za njima', kazao je mještanin Mićo Dragaš.

'Nekad mina pukne u šumi i dobro. U našoj ulici je poginulo 13 ljudi', dodao je Marko Jurić.

Posljednji je prije tjedan dana htio okrčiti svoju zemlju još koji metar dalje. A 32 milijuna četvornih metara oko Petrinje je još minirano.

'Mi smo izgleda preblizu Zagrebu, pa svi misle da ovdje sve štima i da nije bilo rata. Ovdje je bila crta i mine smo postavili i mi i oni. I još nisu pobrane', kazao je gradonačelnik Petrinje Željko Nenadić.

A kad će 'berba' ne zna se. Razminiranje jednog metra četvornog stoji 10 kuna. Gradonačelnik traži pomoć države. Hrvatska je do sada u razminiranje uložila 4 milijarde kuna, a da bi sve bilo očišćeno, potrebno je još toliko. Proračun za ovu godinu je upola manji od iznosa na koji se Vlada obvezala. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.