Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje za pregovore

Ministar na pregovorima, treba zaustaviti prosvjede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković demantirao je na konferenciji za novinare u Zagrebu neka nagađanja koja su se , kako je rekao, proširila na terenu među poljoprivrednicima prosvjednicima, da će predsjednica Vlade Jadranka Kosor ili netko iz Vlade doći na pregovore negdje u Slavoniju.

Dok seljaci izlaze na ceste i blokiraju promet, ministar Čobanković u Zagrebu je održao izvanrednu konferenciju za novinare.

Pročitajte i ovo Hrvoje Vojković Poduzetnik i političar Vojkoviću presudili tulipani i božuri: Pokušao izvući 400.000 eura Mariusz Kaminski Stranka Pravo i pravda Bivši poljski ministar započeo štrajk glađu u zatvoru: "Politički sam zatvorenik"

Ministar Čobanković demantirao je informacije da premijerka ide prosvjednicima u Slavoniju jer to, kaže, nitko nije ni obećao.

Čobanković tvrdi da ga nitko iz Ureda predsjednika nije kontaktirao nakon sastanka sa seljacima, ali je začuđen da je sastanku nazočio i Mato Mlinarić - kojeg je predsjednik odbio imenovati nakon što se otkrilo da je protiv njega vođen sudski proces za dva kaznena djela.

'Čudi me da je kod predsjedika Ive Josipovića na sinoćnjim pregovorima bio i gospodin Mlinarić koji je upravo zbog manipulacija s poticajima skinut s popisa predsjednikovih savjetnika. On je sigurno najpozvaniji da svjedoči o sustavu kontrole poticaja, na njegovom je primjeru jasno da se poticaji kontorliraju', rekao je Čobanković.

Čobanković je demantirao da je Petrokemija prošli tjedan povećala cijenu gnojiva za 15 posto. Kaže, riječ je o dezinformaciji, a cijena po kojoj će poljoprivrednici moći iskoristiti vaučere bit će oko 5 posto niža nego u isto vrijeme lani, ponovio je. Napomenuo je kako može prihvatiti činjenicu da ga je predsjednik Republike, u trenutku kada je saznao te stvari i razriješio, ali, kazao je Čobanković, 'što ovo znači, da je Mlinarić i dalje partner za poljoprivredu i da on dolazi s ostalim skupinama ili čak po nekim informacijama, da je bio organizator jučerašnjeg sastanka poljoprivrednika kod predsjednika Republike'.

'I dalje tražimo mogućnost da udovoljimo poljoprivrednicima'

Ministar Čobanković izvijestio je i da je u stalnom kontaktu s premijerkom Kosor te kako je od nje dobio informaciju da je imala poziv iz Ureda predsjednika vezano uz to da se pregovori s poljoprivrednicima ne prekinu, što je ona i potvrdila.

Kazao je kako se na sastanku u Vladi - na kojem su, uz njega bili i premijerka Kosor, ministri Šuker i Karamarko te saborski zastupnici Jarnjak i Šeks - ponovno raspravljalo i analiziralo situaciju. Također su se, uvjetno rečeno, analizirali zahtjevi poljoprivrednih proizvođača te tražila eventualna mogućnost da se u nekom dijelu udovolji zahtjevima prosvjednika, no na žalost tamo smo gdje jesmo, rekao je ministar poljoprivrede.

'Ne možemo niti obećati niti izvršiti više od onoga o čemu sam govorio jučer i prekjučer. To je maksimum maksimuma. Mi smo odgovorna Vlada koja ne može i ne želi davati lažna obećanja', ponovio je Čobanković, naglasivši kako bi sve drugo dovelo u neizvjesnost funkcioniranje proračuna, a Vlada to ne može dopustiti.

>> FOTO: Blokirana cijela županija, seljaci silom maknuli policijski automobil

Dodao je kako se na terenu šire dezinformacije, da je prosvjednika puno manje, te da se njihov broj preuveličava, te da se bespotrebno dižu tenzije.

'Nitko ne brani ljudima da prosvjeduju, ali važno je da pri tom poštuju zakone ove zemlje, ne može se na osnovu jednog zakona tražiti svoja prava, a onda dok se to traži kršiti drugi zakon', kaže ministar.

'Pregovori nisu završeni'

'Nikada nisam rekao da su pregovori završeni i da nema mjesta njihovom nastavku. Ja pregovaram u ime Vlade kao resorni ministar zadužen za tu problematiku i kao takva osoba i dalje sam na raspolaganju za razgovor', kaže Čobanković.

U vezi s oslobađanjem plaćanja zakupa državnog zemljišta za ovu godinu kazao je kako postoje dezinformacije da je to pogodovanje velikim poljoprivrednim poduzećima. Ta se odluka odnosi na obiteljska poljoprivredna gospodarstva, naglasio je Čobanković.

Izvijestio je i kako se s Ministarstvom financija radi na modelu da se međusobna potraživanja seljaka s državom kompenziraju, no detalji o tome bit će poznati idućih dana.

Ministar Čobanković krenuo u Đakovo na pregovore

Ministar Čobanković, umjesto u Zagrebu, sastao se u Đakovu s Koordinacijom seljačkih udruga. Čobanković je krenuo prema Đakovu na zadnji krug pregovora s Koordinacijom, koja tjedan dana organizira prosvjede poljoprivrednika.

Iako je sastanak ministra poljoprivrede i Koordinacije seljačkih udruga trebao biti večeras u 20 sati u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, došlo je do promjene te je ministar krenuo na pregovore u Đakovo.

Prije polaska ministar Čobanković je ponovio kako je pozvao predstavnike Koordinacije na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede u Zagreb, te da je bio u stalnoj komunikaciji s njima. 'Jedan dio je krenuo prema Zagrebu i trebao je imati ovlaštenje da razgovara u ime svih. U međuvremenu je uslijedila promjena i zahtjev da ja dođem u Đakovo', rekao je .

Istaknuo je da je poziv prihvatio te kako iskazuje dobru volju da se ovaj problem razriješi. 'Mi ćemo razgovarat o modalitetima i načinima kako zaustaviti prosvjede', kazao je Čobanković, dodavši da će ponudu iznijeti kad bude u Đakovu, za stolom s predstavnicima Koordinacije. Ponovio je da se državni proračun ne može mijenjati bez rebalansa, a to se ne može u ovom trenutku dogoditi.

'Teško je govoriti kakvi će to biti pregovori i što će biti zaključci. Ali i moj odlazak u Đakovo gdje idem na zadnju rundu pregovora, i sve pokazuje da Vlada RH ima izuzetnu volju i želju da razriješi ovaj, rekao bih, trenutno teški problem, koji je uvjetovan prosvjedima poljoprivrednika', naglasio je ministar poljoprivrede Čobanković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene