Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz sigurnost i druge pogodnosti

'Članstvo u NATO-u ide na ruku hrvatskim gospodarstvenicima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Punopravno članstvo u NATO savezu nije donijelo Hrvatskoj samo sigurnost nego i priliku za gospodarski dobitak budući da hrvatske tvrtke sada mogu sudjelovati na natječajima za nabavu roba i usluga koje NATO savez treba, a stižu i prvi natječaji za koje su hrvatski poduzetnici iskazali veliki interes, izjavila je u petak u Zagrebu potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič.

'Interes poduzetnika je prilično velik, oni se već javljaju, a javljaju se i prvi natječaji na kojima mogu konkurirati', rekla je Adlešič koja je predsjedala drugim sastankom Radne skupine za zakonodavne i druge pripreme koje će omogućiti sudjelovanje trgovačkih društava iz Republike Hrvatske u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata iz programa NATO saveza.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Na sastanku je predloženo otvaranje ureda pri Ministarstvu gospodarstva u koji bi se slijevale sve informacije o mogućnostima poslova financiranih iz proračuna NATO-a za hrvatske gospodarstvenike. Adlešič je kazala kako je bilo upozorenja da se s tim projektima ne treba žuriti budući da Hrvatska još nije članica Agencije NATO-a za održavanje i nabavu (NAMSA). Državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, koji je nazočio sastanku, izjavio je da je prije nekoliko dana službeno poslan zahtjev za članstvo RH u NAMSA-i.

Projekti na raspolaganju hrvatskih tvrtkama

'Očekujemo da će naš zahtjev biti usvojen, imamo takve signale od naše misije, na idućem sastanku odbora direktora koji se održava 17. i 18. lipnja ove godine', istaknuo je.'Ta agencija u velikom broju slučajeva, posebice kada se radi o infrastrukturnim projektima i o projektima vezanim za logističku potporu u NATO operacijama, ...vodi te projekte', objasnio je. To znači, kako je rekao, da su ti projekti već sada na raspolaganju hrvatskim tvrtkama, a radi se o infrastrukturnim projektima vezanim za operacije NATO-a od kojih su neke na Kosovu, a neke i u Afganistanu. Adlešič je rekla da je Hrvatska do sada u te zemlje slala svoje vojnike, a da je sada vrijeme da pošalje poduzetnike i da se dio novca počne vraćati u državni proračun.

'Pokušavamo stvoriti model brzog i kvalitetnog odgovora na potrebe i sve pravne okvire kako bi bili što učinkovitiji. Prema informacijama koje za sada imamo najviše sredstava (na poslovima za potrebe NATO-a ) povukla je Mađarska, oko 140 milijuna eura otkako je postala članicom NATO-a', kazala je. Na sastanku su stvorene organizacijske pretpostavke i dogovoreno je da će 'ured posredovati pri svim nabavama od NAMSA-e ili od drugih tijela i agencija NATO saveza', rekao je Raboteg. Osim toga, postoje vojni projekti, projekti modernizacije i opremanja hrvatskih oružanih snaga koje RH smatra važnima za nacionalnu obranu, a za koje postoje realne pretpostavke da pridonose sposobnostima NATO saveza.

'Te projekte MORH definira, mi ćemo ih kandidirati i onda je to također prilika za domaće tvrtke da sudjeluju na vlastitom tlu u projektima koje će financirati NATO. Mogućnosti su velike i što se prije organiziramo to bolje za sve', istaknuo je. Za projekte koji bi se odvijali na Kosovu i Afganistanu potrebne su prije svega graditeljske tvrtke, informatičke i energetske. Interes je vrlo velik i tvrtke se javljaju. Bit će kreirana i internetska stranica vezana uz natječaje NATO-a sa svim linkovima, rekla je predstavnica HGK Zoja Crnečki koja je također sudjelovala na sastanku radne skupine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene