Krajem 2022. godine u Hrvatskoj je stupio na snagu Zakon o zdravlju životinja, koji između ostalog donosi i niz pravila vezanih za kućne ljubimce.

Galerija Ilustracija - 2 Ilustracija - 3 Ilustracija - 5 +2 Ilustracija - 4

Što sve morate znati kao vlasnik kućnog ljubimca, koje su vaše obveze i na koji način držati i brinuti o zdravlju i regulaciji razmnožavanja te kako pratiti kretanje životinja, propisuje i krajem 2022. godine doneseni Zakon o zdravlju životinja.

Psi u šetnji, ilustracija Doznali smo odgovor na pitanje koje muči sve zagrebačke vlasnike pasa i mačaka: "Jasno je da to ni izbliza nije dovoljno"

Čipiranje pasa 

Nije novost, ali i ovaj zakon propisuje obvezno čipiranje svih pasa u Republici Hrvatskoj. Psa je potrebno čipirati najkasnije 90 dana od štenjenja te prije promjene vlasništva psa. To znači da svi psi koji se poklanjaju ili prodaju na raznim oglasnicima i grupama ili dijele po susjedstvu moraju biti čipirani i to mora učiniti osoba koja ih prodaje/poklanja.

Netko je psu kroz nogu provukao lanac UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Psu probušio nogu i provukao lanac: "Ponekad ostaneš bez riječi na ljudsko zlo"

Svaku promjenu vlasništva, odnosno kada vam netko pokloni ili proda psa, ta je osoba dužna to prijaviti veterinaru u roku od sedam dana. U istom roku potrebno je prijaviti i uginuće odnosno nestanak psa.

Broj čipa psa upisan je računalnoj bazi, vlasniku se izdaje identifikacijski dokument i to sve odrađuje ovlašteni veterinar.

Ilustracija Znate li koji psi su opasni i kako se postupa u slučaju njihovog napada na čovjeka ili drugu životinju? Vlasnik takvog psa ne može biti bilo tko

Zbrinjavanje psećeg otpada - 1 Mala stvar prerasla je u velik problem: Zagrepčani se pitaju kamo s izmetom kućnih ljubimaca

Kazne nisu bezazlene

Za nečipiranje legla te propuste u cijepljenju, liječenju ili razmnožavanju propisane su i kazne koje se kreću i do 660 eura, a ispisuje ih nadležni veterinarski inspektor.

Psi u azilu Dumovec Hrvati su u posljednje dvije godine udomili ili kupili više od 120 tisuća pasa, ali postoji i druga strane medalje: "Probajte zamisliti da ste zadnja rupa na svirali"

Ako psa ne čipirate najkasnije 90 dana od štenjenja, ili prije promjene vlasništva ili pak ne prijavite uginuće ili nestanak psa u roku od sedam dana, možete dobiti kaznu od 260 do 660 eura.

Kazne za necijepljenje, ugrožavanje zdravlja, nekontrolirani uzgoj kreću se od 130 do 660 eura, a zateknu li vas u tom prekršaju, veterinarski će vam inspektori na licu mjesta napisati kaznu od 66 eura.

Za provedbu inspekcije nadležni su veterinarski inspektori Državnog inspektorata.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju