Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kastracija i čipiranje

Rijetko tko im može odoljeti, ali ima i onih koji su ih - odbacili: "Iza svega toga krije se ljudska odgovornost"

Aktualno Galerija Kućni ljubimci: Ilustracija - 2 Kućni ljubimci: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kućni ljubimci: Ilustracija - 1 Kućni ljubimci: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kućni ljubimci: Ilustracija - 3 Kućni ljubimci: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kućni ljubimci: Ilustracija - 4 Kućni ljubimci: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kućni ljubimci: Ilustracija - 5 Galerija 1/7 >>
U Hrvatskoj se na godinu čipira oko 80 tisuća ljubimaca, od toga najviše pasa i mačaka. Koliko ih ostaje na ulici, teško je procijeniti. Veliku ulogu u tome igra i kastracija. Iako je to zakonska obveza svakog vlasnika, njih gotovo nitko ne kontrolira. Zato povodom Svjetskog dana kastracije pasa i mačaka Prijatelji životinja apeliraju na kontrole, ali i financijsku pomoć. Više doznajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Viktorije Bednjanec.

Gorko-sladak prizor. Njuškice kojima rijetko tko može odoljeti u azilu su zbog onih koji su ih odbacili. Boksovi poput onih u zagrebačkom Dumovcu iznova se pune. A faktor je jedan, apeliraju Prijatelji životinja.

Pročitajte i ovo Ostavljanje ljubimaca u divljini - 2 Mjesto u šumi Krenu na godišnji odmor, a psa iskrcaju na putu prema moru: "Ostave ih u šumi na milost i nemilost" Slika nije dostupna Ne pušta nikoga u stan Noćna mora za susjede: Bračni par u stanu drži zvjerinjak, smrad tjera na povraćanje

"Logično je da napuštene životinje ne padaju s neba, iza svega toga krije se ljudska odgovornost i neprovedba kastracije prvenstveno. Smatramo da je rješenje u jasnoj provedbi zakona", smatra Luka Oman iz udruge.

Evo što se događa kada se njihova kastracija ne provodi - tijekom sedam godina samo jedna ženka psa i njezino potomstvo mogu donijeti na svijet 67 tisuća štenaca. Kada gledamo mačke, ta brojka ide do čak 420 tisuća mačića, za koje se onda najčešće brinu volonteri i udruge. Tako je bilo u slučaju dvomjesečne Ruže, koju su našli u šumi kod Siska.

"Udruga je neprofitna organizacija, spašavamo ovakve kao što su Ruža, mičemo ih s ulice. U principu spašavamo nekoga tko je bio nečiji, ali su ga napustili", ističe Adriana Markota iz udruge Dog & Go.

Zato udruge apeliraju na gradove da pojačaju kontrole, ali i pomognu u financiranju kastracija. Treću godinu zaredom to radi Samobor. Izdvaja oko 7000 eura.

"Drago nam je zbog toga što možemo pomoći građanima. Sufinanciramo sa iznosom do 50 posto troška za sve građane grada Samobora, za naše najosjetljivije skupine u stopostotnom iznosu", potvrdio je zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić.

I na taj način se i uštedi jer grad manje troši na zbrinjavanje i održavanje skloništa. A u najvećem zagrebačkom, Azilu Dumovec, u prosjeku imaju šest kastracija na dan. Kastrirane životinje u pravilu, kažu, žive duže i bolje.

"Recimo nekastrirane kuje u starosti vrlo često dobivaju gnojnu upalu maternice, što je jedno ozbiljno i vrlo hitno stanje, koje se opet rješava kastracijom", zaključila je veterinarka Kristina Lučić.

Dobra je vijest ta što se povećava broj ljubimaca koje vlasnici čipiraju. Samo ove godine, pokazuju podaci Ministarstva poljoprivrede, označeno ih je 11.579. Ali za sve njih treba odgovornost.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene