Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svađa oko smeća

CIOS se obrušio na Benčić: "Možda su se tamo zapalili upravo ostaci iz Vaše žute vrećice"

Sandra Benčić
Sandra Benčić Foto: Damjan Tadic/Cropix
Nakon istupa saborske zastupnice i kandidatkinje za premijerku stranke Možemo! Sandre Benčić, u kojima je kritizirala privatna poduzeća u sustavu gospodarenja otpadom, CIOS je poslao svoj odgovor. Evo što su joj poručili.

CIOS grupa, privatna tvrtka koja se bavi gospodarenjem otpadom, obratila se priopćenjem upućenim saborskoj zastupnici i predsjednici Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandri Benčić, u kojem se osvrću na njezina "opetovana i neutemeljena javna prokazivanja privatnih poduzeća kao problema u sustavu gospodarenja otpadom", osvrćući se na njezine istupe kod nedavnog požara u tvrtki za preradu plastike kod Osijeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija kod Vinkovaca Teška nesreća u Slavoniji: 37-godišnjak umro u bolnici, još pet osoba ozlijeđeno

"U potpunosti ste neutemeljeno navodili na zaključke da se incidenti događaju isključivo u privatnim poduzećima, aludirajući na odgovornost gospodarskih subjekata u privatnome vlasništvu za takve događaje. Kako biste raspolagali cjelokupnom i objektivnom slikom te osobno došli do zaključka da požari prije izbijanja zaista ne biraju mjesto na kojem će se dogoditi prema tipu vlasništva, izdvajamo samo nekoliko slučajeva iz kojih je razvidno da jednako zahvaćaju i tvrtke u javnom, odnosno vlasništvu jedinica lokalne samouprave“, navode iz CIOS-a i ističu, među ostalima, primjere nedavnog požara na Jakuševcu, kao i požara na odlagalištu u Čakovcu i reciklažnom dvorištu Pehlin u Rijeci.

Pročitajte i ovo Screenshot Strašni prizori UZNEMIRUJUĆE Objavili snimke otete djece: Ubili su im roditelje pred očima

Osvrnuli su se i na insinuacije da tvrtke koje se bave gospodarenjem otpada same, radi ostvarivanja navodne dobiti, podmeću požare.

"CIOS grupacija nikada nije naplatila naknadu štete od osiguravajućih društava, pri čemu smo i sami, s obzirom na okolnosti nastanka požara u lipnju 2018., podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za izazivanje opasnosti za imovinu većeg opsega", istaknuli su.

Pročitajte i ovo Bombardiranje Gaze Sukob na Bliskom istoku "Nema načina da preživimo": Stižu upozorenja o besmislenosti evakuacije - sigurnih područja nema, cijeli teritorij je pod napadom

Grupa je komentirala i prijedlog izdavanja financijskih jamstava kao osiguranja da privatne tvrtke neće preuzeti, a zatim ne zbrinuti otpad. Tvrde kako je CIOS izdao trenutačno važeća financijska jamstva u iznosu većem od 20 milijuna eura te se ograđuju od "konotacija u koje nas tako (ne)namjerno dovodite".

Pročitajte i ovo Napad u Solinu Napao kolegu Policija pronašla 25-godišnjaka koji je napao kolegu s posla i ubo ga nožem u vrat

U nastavku su iz CIOS grupacije naveli kako je velik dio plastike onečišćen i nepogodan za daljnju obradu.

"Zbog neadekvatnog sadržaja otpada iz žutih vrećica i spremnika (koji znatno doprinosi porastu količina odvojeno sakupljene plastike, primjerice u Zagrebu za navodno 20-ak posto, osobito nakon uvođenja famoznih plavih, tzv. ZG vrećica), a koji se nakon neodgovornog odlaganja doprema u centre za reciklažu pa tako i u naš, odvojeno prikupljena otpadna plastika postala je izrazito onečišćena. Upravo je zbog toga povećan rizik od incidenata", objasnili su i dodali kako u odvojeno sakupljenoj plastičnoj ambalaži svakodnevno nalaze velike količine miješanog komunalnog otpada i biootpada, opasnog i zapaljivog materijala, kao što je aerosol, sprejevi s različitim lako zapaljivim tvarima, litijske baterije (od glazbenih čestitki do baterija u mobilnim uređajima i daljinskim upravljačima, a pronalazili su čak i metke, bombe i druge eksplozivne naprave).

Pročitajte i ovo Ilustracija uhićena i majka Zločin koji je šokirao zemlju: Kćerkicu (3) zaključavali u podrum, ugušila se hranom, a onda ju je otac bacio u kanal

"Smatramo potrebnim naglasiti i kako se nedavni požar u poduzeću EKO-FLOR PLUS dogodio upravo na površinskom sloju gore navedenih izdvojenih nečistoća iz plastike koja je, temeljem ugovornog odnosa sa Čistoćom, dopremljena iz Zagreba pa se ne može isključiti mogućnost da su se tamo zapalili - upravo ostaci iz Vaše žute vrećice (ako odvajate otpad)", komentirali su i zaključili kako je područje sigurnosti u gospodarenju otpadom neprimjeren teren za "tendenciozno i senzacionalističko igranje političkih utakmica".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene